Grebbestads IF – en pigg 85-åring

Grebbestads IF och Carnevalen har det gemensamt att de föddes 1922. För Grebbestads IF är den mer exakta dagen 28 maj.

Under åren har de båda varit mer eller mindre nära kopplade till varandra. Grebbestads IF var under en lång rad år ansvariga för Carnevalen med allt vad det innebar. Eftersom GIF samtidigt under många år arrenderade Charlottenlund och där anordnade festligheter av olika slag, modernare varianter av gamla Badortens Dag kallade ”Tisdagskul” var det naturligt att också ta ansvar för Carnevalen. Samtidigt kan man konstatera att GIF inte bara varit aktivt inom fotbollen utan också varit, och är, en viktig del av samhället Grebbestad.

Där och när det behövts har GIF varit med och hjälpt till att göra Grebbestad känt och på olika sätt förstärka intresset för Grebbestad.

Arrangemang som Carola på Siljevi 1983 med nära 10 000 besökare och Herreys 1984 med 6 000 besökare var mycket bra marknadsföring av hela Grebbestad, inte bara av GIF. Kändismatcher på Siljevi var och är etablerade arrangemang som är kända långt ut över kommungränsen. Ingemar Stenmarks besök på Siljevi 1976 lockade 3 200 besökare och Ralf Edströms deltagande 1974 i en kändismatch på Siljevi, före han drog iväg till proffslivet i Holland, lockade också många.

En förening är inte bara aktiviteter utan en förening är också präglad av människor som på olika sätt varit verksamma inom föreningen.

Friidrotten var stor inom föreningen i inledningen och Sven Sporrong, Sven Greby och Roland Simonsson och många, många fler var aktiva idrottsutövare.

Grebbestads Idrottsplats kallades gamla Hagavallen och där utövades det både friidrott och fotboll. I ett gammalt protokoll från kommunalfullmäktige i Grebbestad fredagen den 2 juni 1950 kan man läsa följande:
Att godkänna det föreliggande köpekontraktet (försäljning av Charlottenlund till Föreningen Grebbestads Havsbad) under villkor att bl.a. köparen till Grebbestads Idrottsförening utan ersättning överlåter nuvarande Idrottsplatsen (Hagavallen).

Hagavallen nyttjades aktivt till 1966 då Siljevi invigdes med pompa och ståt och marsch genom samhället med GIF-fana och mycket folk. Namnet Siljevi spikades efter namntävling och har anknytning till angränsande området Siljeskog.

Fotbollen har varit huvudaktiviteten under de senaste åren men det har också funnits andra aktiviteter som dans, motion, bordtennis, luftgevärsskytte mm. Västkustbuggarna startade som en sektion i GIF och under den perioden blev det svenskt mästerskap flera gången.
Semesterlunken var ett välkänt begrepp under många år. Ett motionslopp på 10 km i Grebbestads natursköna omgivningar.

När det gäller fotbollen har det varit upp och ner. Lyssnar man på gamla giffare gick man på några riktiga smällar även förr i tiden. Det berättas att efter ett stornederlag mot Strömstad borta smög spelarna i land i Bladviken vid Kleva (man åkte båt till matcherna då) och tog sig hem så obemärkt som möjligt, och med skammens rodnad på kinderna.

Så illa har det inte varit på senare tid men visst har spelarna ibland säkert velat kliva av spelarbussen lite tidigare om de kunnat.

Att det då och då varit akut brist på spelare är inte så märkligt och under några år i slutet av 50-talet och början av 60-talet låg fotbollen därför helt nere på grund av spelarbrist. En förlustmatch 0-17 mot Rabbalshede 1952 rågade måttet.

Men GIF kom igen och under slutet av 70-talet och i början av 80-talet var laget verkligen bra och avancerade till det nationella seriesystemet dvs. div 3. Då fanns bara div 2 och Allsvenskan ovanför och inte ytterligare nivåer som nu. Under en period var Grebbestad bäst i Bohuslän.

Bristen på spelare gjorde att GIF under en period vände sig till England för att få spelarförstärkningar. De flesta fotbollsintresserade kommer säkert ihåg namn som Dennis Wise, Errington Kelly, Sean Priddle, Marc McNeal och många fler.

Ett lag och en fotbollsklubbs historia är ofta namnet på spelare och om man bortser från engelsmännen så har många spelare passerat förbi under årens lopp. Bernt Karlsson, ”Lukas” Hellman, Rolf Larsson, Roy Malmkvist, Peter Joelsson, Sten Pålsson, Lasse-Målvakt, Kjell Kristensson, Ronnie Brorsson, Janne Henriksson och längre tillbaka bröderna Olle och Erik Listad, Gylfe, Stig Andersson, ”Tomten” Åke Nilsson, Gunnar Henriksson och många fler.

Risken när man räknar upp namn så här är man glömmer några. Förlåt alla ni som inte är med men som borde varit med. Ni finns med i minnenas bok. Kanske ger man spelarna för stort utrymme i en sådan här liten historik.

Vad vore GIF utan styrelse och alla ledare som under årens lopp offrat sin själ och fritid för att hålla fotbollen igång.
De lite äldre läsarna kommer säkert ihåg ledare som Sven Greby, Gunnar Henriksson, Stor-Harry, Algot Karlsson, Sven Landén, Ivan i Falkeröd, Lill-Hogge, Lille Bengt, Rolf Waldner, Sverker Greby, Göran Henriksson, Gustav Carlström, Sture Bock, Arnold Gabrielsson, Elisabeth Karlsson, Inger Jansson och många fler.

GIF är inte bara historia utan också nutid och går ni till Siljevi på match i år, så träffar ni nya generationens spelare - Mackan, Pelle, Landén, Robin, Andreas och om några år knackar nästa generation på A-lagsdörren. Det är så det skall vara, för fotbollen är inget undantag, precis som tiden kommer och går gör spelare och ledare detsamma.

Det enda som förhoppningsvis består är jubilerande Grebbestads IF som fyller 85 år den 28 maj 2007.

Ur minnet vid datorn

Bengt MattssonBilden är på ett mycket tidigt, kanske tom första GIF-laget 1922 efter segern 3 - 1 mot Strömstad den 22 juli 1922.

Sittande:
Gustaf Karlsson, Nils Engdahl, Ernst Svedberg,

Knästående:
Okänd, Arthur Henriksson, Filip Rydström
Stående: Villiam Gustavsson, Sven Greby, Henning Holm, Okänd, Holger Kårleman.

Linjeman Henning Leander

(Kulturnämndens Ljud- och Bildarkiv). Kopia Erick R. Eklund

En stor applåd till sportrådet. Ni har gjort ett bra jobb med unga hungriga killar, plus fått till en bra spets med några riktig "tunga" namn. Lycka till, så syns vi på Siljevi.

Träningsmatch
2023-03-25 13:00

LJUNGSKILE SK
0-5

Skarsjövallen konstgräs, Ljungskile
Div II Norra Götaland
2023-04-02 14:00
YXHULTS IK (h)
Sparvallen konstgräs, Tanumshede


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.