Inkomsterna ökar på Siljevi

A-laget spelade träningsmatch i Dals-Ed sommaren 1979. Där serverades kaffe med dopp på en liten veranda, rätt mysigt i solskenet. Det gav en idé att ta med hem till Siljevi. Kaffeförsäljning!

Innan dess öppnades ”korvvagnen” när GIF´s A-lag spelade. Den drevs privat och GIF fick en procentandel av omsättningen. Utbudet var mycket smalt, korv, dricka och glass i princip. Alla andra lagen i klubben spelade matcher utan att nåt tilltugg såldes. Men nu skulle det bli förändringar. Vid första höstmatchen såldes kaffe och hembakta bullar från ett litet bord. Säljarna hette Eva Emanuelsson och Ingela Andersson. De fick in skapligt med pengar under hösten. Det gav förstås blodad tand och fler engagerade sig i arbetet. Sedan gick det undan, och inför kommande säsongsstart stod en liten kiosk uppställd. Försäljningssektionen var bildad och det såldes efterhand på alla matcher som spelades, liksom också på badstranden från en kioskvagn, på olika tivoli- och festarrangemang, Sparbanken Cup och i Lunden. När det snurrade som mest i mitten av åttio-talet var det många öppetdagar under sommarhalvåret. Lotterier av olika slag lades till, inte minst det stora handarbetslotteriet som varje sommar öppnades vid torgparken. Det stickades och virkades till vinstbordet under vintern av engagerade damer , andra skänkte vinster så marginalerna blev goda för lotteriet.
Det blev ett genombrott för att tjäna mera pengar på den egna verksamheten, alltså fotbollsmatcherna. Äldre är alltså inte det som idag verkar vara självklara inslag och idrottsplatskultur. I ett större perspektiv var det lite ojämnt med servicen på olika arenor, i de allra flesta fall tämligen mager kost. Vid bortamatcherna stannade som regel spelarna och handlade vid korvkiosker på hemvägen, det säger lite om utbudet på olika idrottsplatser.
Bingon hade i många år engagerat kvinnorna att jobba i GIF, liksom även Lunden-festerna gjorde. På Siljevi var det mera tunnsått. I försäljningssektionen blev damer i klar majoritet, vilket var en ny och välkommen satsning.
Med Rosa Albrektsson som mångårig ordförande i den här sektionen, tillsammans med Ingela, Eva, Bengt och Lisbeth Albrektsson, Rolf Waldner, Brittmari Hansson, Ann-Sofie Hedström, Kerstin Berius, Märta Hansson, Gun Hedström, Siv och Kerstin Forsdahl , med Sverker Greby först och sedan Barbro Eklund som ekonomiuppföljare samt många fler skapades det forum som under många år helt försörjde ungdomssektionen ekonomiskt. Pengar fanns ofta även som bidrag till konkreta förbättringar på idrottsplatsen och ibland till andra extraordinära insatser. Unga spelare kunde följa med på träningsläger när de hade en bit kvar till A-lagstruppen t.ex. Hur det fungerar idag är jag inte insatt i, men Siljevi-kiosken är ju en fortsättning på den här lilla historien, en för GIF mycket, mycket lönsam sådan…

Bengt Albrektsson Lisbeth Albrektsson Rosa Albrektsson Ingela Andersson Kerstin Berius Ewa Emanuelsson Britt-Marie Hansson Märta Hedström Ann-Sofie Hedström Rolf Waldner Sverker Greby Barbro Eklund

Stenqvist spelar i Australien sen förra året

Div II Norra Götaland
I förrgår 13:00

STENUNGSUNDS IF
0-1

SIF Gården Bästkustställningar Arena, Stenungsund
Div II Norra Götaland
2021-10-02 14:00
IK GAUTHIOD (h)
Siljevi, Grebbestad


 
P07/08
Skärhamns IK (b)
2021-10-03 12:00
Tjörns Sparbank Arena