Mattias Svensson ser ljuset i tunneln

Igår var det exakt ett år sedan Mattias Svensson fick det chockartade beskedet. Färdigspelat. Men Mattias och familjen ville annat…

– Jag skall tillbaka, sa Mattias tidigt. Som ett led i detta söktes det mycket på Internet om liknade skador. Bland annat pratade Peter Svensson, Mattias pappa, med Jane Thörnqvist. Jane spelade tidigare i damlandslaget och hade samma skada och kunde ändå fortsätta att spela.

Sedan fick Mattias tag på Michael Svensson, tidigare i herrlandslaget, proffs och spel i Halmstad. Även Michael Svensson har haft samma skada och ändå kunnat spela även han. Mattias blev inbjuden till Halmstad av Michael och fick där bla träffa Halmstads duktiga sjukgymnast.

8:e januari vaknad Mattias upp efter en operation och fick då det chockartade beskedet. Då var det inte bara decembermörkret som var jobbigt. Allt var mycket tungt för unge Mattias. Men efter nya operationer ser det allt bättre…

Det föranleder att ta ett samtal med Mattias på dagens träning för att kolla läget.

• Hej Mattias.
– Tjena

• Igår, onsdag 8/1 var det exakt ett år sedan vad?
– Sedan det dystra beskedet att jag var tvungen att lägga av. Jag tänkte faktiskt på det igår, men nu ser det lite ljusare ut.

• Berätta hur det kändes när du fick beskedet:
– Det var givetvis jättejobbigt. Jag hade inte räknat med det och hade bara två dagar tidigare spelat en inomhusturnering. Och så bra som jag kände mig i knäet då hade jag inte känt mig på hela året. När jag vaknade upp efter operationen fick jag beskedet att jag skulle vara glad om jag kunde gå igen. Jag blev ganska chockad för det var inget man hade räknat med. Nä, det var jobbigt som fan. Fotboll är ju mitt liv.

• Du har nu genomgått några operationer till och läget är lite annorlunda, berätta:
– Jag har transplanerat in nytt brosk. Dom tog först ut lite brosk ur knäet och odlade sedan mer. Och sedan transplanterade man in det. Nu har det gått sju månader sedan detta och jag känner redan nu att det är mycket bättre. Jag gjorde en magnetröntgen 15 november och man kunde då se att det tar sig bra och det har bildats en hinna precis som det skall där det tidigare inte har funnits brosk.

– Läkaren är nöjd än så länge och jag får nu springa lite lätt och så småningom trappa upp det. I övrig är det styrketräning som gäller Lite springa och resten styrketräning. Balansplatta kör jag en del med också och det är viktigt att jag styrker upp muskulaturen runt knäet.

• Om allt går bra, när skulle du möjligen kunna vara tillbaka?
– Då kan jag kanske få börja träna till sommaren med laget.

• Det låter ju fantastiskt. Det får vi hoppas på. Vi vann ju div 4 2012 med dig i laget och du var bästa målskytt. Sedan fick du beskedet – men det gick bra 2013 utan dig?
– Ja det kan man lugnt säga, det gick hur bra som helst.

• Vad var det som gjorde att det gick så bra i fjol som nykomlingar i div 3?
– Att vi är en fantastiskt bra fotbollslag som vill spela fotboll. Vi vill och vi våga spela fotboll. Man ser andra lag som inte vågar slå passningar inom laget. Så är det inte med oss. Vi har unga grabbar som vill och vågar spela fotboll och det ger resultat på den här nivån. Sen var Jonas Henriksson såklart en viktig faktor. Han kom in och gjorde 21 mål på 17 matcher (16 från start). Bara det var ju hur bra som helst. Men framför allt är det att vi är ett bra ungt hungrigt lag som vill spela fotboll och vill bli bättre.

• Du själv då under fjolåret. Du var med i varje match ändå, men i en annan roll, berätta
– Ja, det startades ju det där Ultras (Grebbestads hejaklack GIF Ultras). Då hoppade man med där och det gjorde att det var lättare under året att se matcherna. Så det har varit roligt att vara med där. Jag trodde det skulle vara jobbigare under fjolåret men i och med att det gått så bra för laget är man med och gläds med laget och Ultras har varit en rolig grej.

• Vad var roligast under förra året?
– Att vinna serien såklart, med ett så ungt lag. Sedan har förstås Ultras varit kul för oss vid sidan om laget.

• Vilken var vår bästa match??
– Då säger jag… (funderar) …Stångenäs borta. Den var riktigt bra, en jäkla match av killarna. (Seger med 4-1)

• Vilken var vår sämsta match?
- Älvsborg hemma (0-2).

• Nu under hösten efter serien har varit slut, så har du haft en roll mer som en ledare för killarna. Hur var det och är det något du kan tänka dig i framtiden eller redan nu om det inte skulle fungera med knäet?
– Ja absolut. Först och främst har jag ju varit med för att någon av ledarna varit borta och killarna ville hålla igång och träna. Vi har ja bara haft någon övning och spelat så det har inte varit jätteavancerat. Men efter fotbollskarriären vill jag absolut bli tränare, om 10, 15 eller 20 år. Inte nu, för nu vill jag spela. Men det är klart, håller inte knäet så är det kanske läge?

• Vi tackar för pratstunden och önskar lycka till!
– Tack tack.

Mattias Svensson Chockbesked för Mattias Svensson Mattias Svensson besked berör Mattias Svensson mot sensationell comeback?

Underbar kämpamatch, tack till alla som offrade sig och tog några extra blåmärken på kroppen.

Div II Norra Götaland
2023-09-16 14:00

HERRESTADS AIF
0-4

Siljevi, Grebbestad
Div II Norra Götaland
2023-09-24 13:00
TORSLANDA IK (h)
Siljevi, Grebbestad


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.