Ny tränare klar, välkommen Jonas Björk!

Grebbestad har idag gjort klart med ny huvudtränare efter Peter Levin. Det blir Jonas Björk som vi hälsar välkommen till Grebbestads IF. – Jag skulle helst vilja börja nu direkt men man får som i allt annat just nu anpassa sig, säger Jonas

Två nöjda sportchefer (Rikard Söderlund och Andreas Ström) rullar nu hem från Uddevalla det det är klart med ny huvudtränare. Dom låter även hälsa att dom räknar med att påskrifter från spelarna strax börjar trilla in.


Hemsidan passar naturligtvis på att ställa några frågor till Jonas

Hej Jonas, hur står det till?
– Det är bara bra

Du har idag skrivit på för Grebbestads IF och blir därmed ny huvudtränare
– Yes

Vad känner du så här inför denna utmaning?
– Jag är jätteladdad! Jag är väldigt förväntansfull och glad över att få denna möjlighet och träna Grebbestad. Jag har varit ifrån fotbollen på den här nivån ett tag pga att jag gjort lite andra saker här i livet och tog lite paus i fotbollen.

– Men nu öppnas det en dörr igen för att hålla på med fotbollen så var det tillbaka till den här nivån jag ville. Så när chansen kom med Grebbestad kändes det superbra verkligen.

Får man vara nyfiken på hur lång tid löper kontraktet på?
– Det är 1+1 år.

Grebbestad känner du ju till sedan tidigare som då tränare i Stenungsund för några år sedan. Men hur väl känner du till dagens Grebbestad?
– Ganska bra. Jag har sett en del matcher i slutet av säsongen. Jag har följt dom även genom att läsa om dom och sugit i mig så mycket information som möjligt. Så ganska bra koll har jag tycker jag.

Arbete med truppen pågår för fullt men just nu så finns inga påskrifter. Inget som oroar dig?
– Nej, det är det inte! Man vet ju aldrig i fotboll men...

– Jag tror det är lugnt och det känns som Grebbestad har varit ett bra lag på att behålla de spelare man vill ha kvar och man hittar nya unga killar från närområdet som vill vara i Grebbestad. Så jag tror att större delen av fjolårets trupp förhoppningsvis kommer att vara kvar och att man kan spets med något nytt med. Så det känns inte oroväckande

– Sedan har jag haft kontakt med Rikard Söderlund, Andreas Ström och Olle Kristoffersson under tiden och det känns som många dialoger är igång och långt framme så det känns bra.Kan du berätta lite mer om dig själv, jobb, familj osv
– Jag bor i Ljungskile med min familj. Min fru Anna, mina två barn Alexander och Felicia.

– Till vardags jobbar jag i Trollhättan inom socialpsykiatrin. Så även i mitt privata jobb kallas jag för coach. Sysselsättningscoach. Jag jobbar med människor som har psykisk ohälsa och försöker skapa en värdig miljö och framtidsutsikter praktikplatser och jobb. Jag försöker guida dom till ett bättre liv kan man säga, lite förenklat.

Hur ser din egen karriär ut som spelare, vilka lag har du spelat i och på vilken nivå?
– Jag började men fotbollsbana i Ljungskile. Gick hela vägen från knattespelare till a-lagsspelare. 5-6 säsonger i Ljungskiles a-lag, 1 av säsongerna i superettan, jag tror det var 2000. Efter Ljungskile var jag i Oddevold en kortare sväng. IFK Uddevalla, Stenungsund och sedan sakta men säkert nerut i seriesystemet kan man säga.

Dina erfarenheter som tränare då? Jag vet ju att du tränat Stenungsund och att du senast var i Grohed i div 5. Vilka övriga lag har du varit med?
– Jag började i Munkedal även om det kanske var mer som ledare? Där var jag i 4 år. Där tränade jag bland annat nuvarande Grebbestadsspelaren Lukas Bäckströms pappa Aine Bäckström. Sedan tränade jag Vallens IF. Där var jag i två säsonger och fick den stora turen att vara med och ta upp dom till div 3. Sedan ringde Stenungsund och där var jag tillsammans med Marcus Larsson och vi hade delat ansvar 1 år och andra året var jag där själv.

– Efter andra året i Stenungsund blev jag erbjuden att bli akademichef i Ljungskile och u19 tränare i Ljungskile, moderklubben så jag valde att hoppa på det. Det varade bara ett år innan man lade ner akademin. Då blev jag kontaktad av Skoftebyn i div 2 där jag var ett år. Jag hade tvåårs avtal men startade ett eget företag och valde då att satsa på detta i stället.

Denna säsongen har jag varit i Grohed om man nu kan kalla det för en säsong så som det varit. Grohed då i div 5.

Du har ju tidigare varit i div 2 som tränare men nu senast i div 5. Vad blir den stora skillnaden nu när det blir div 2 igen om du jämför med div 5. Är det det taktiska som skiljer sig åt eller vad?
– Det är nog mycket som är skillnad tror jag. Det man saknat mest som är en stor skillnad är ju att i div 5 vet man inte hur många som kommer på träningen. Det kan vara 20 men men även 5 man och man vet inte vilka som kommer. När man är uppe i div 2 har man kontrakterade spelare som man kan ställa mer krav på. Dom har en ambition med sin fotboll och vill bli bättre så allt blir ett snäpp uppåt. Allt blir bättre med organisation runt om osv. När man varit på den nivån tidigare och fått smak för det så ville man gärna tillbaka dit.

Vad är din grunduppställning som tränare, 4-4-2, 4-3-3 eller annat.
– Jag har det senaste åren, med undantag av Grohed kört en filosofi som bygger på lite olika formationer beroende på var vi är på planen, försvar eller anfaller osv. Det är en klyscha men det är oftast en lek med siffror. Men defensivt har jag tidigare spelar 4-1-4-1. När vi själva har bollen går det mer över i 3-4-3. Och med det sagt behöver det inte betyda att vi kommer spela så i Grebbestad. Allt beror ju på spelarmaterialet man har. Men jag gillar ett bra strukturerat försvarsspel. Matcherna avgörs i straffområdet så jag vill ha med mycket folk i anfallet.

Är din uppställning anpassningsbar utifrån motstånd eller håller du dig till din grunduppställning?
– Jag försöker att hålla i den grunden som vi sätter från början. Sedan har man lärt sig i fotbollen vilket man lärt sig som spelare och ledare: Det står 11 man på andra sidan som man måste anpassa sig efter i olika delar.

– Men i den mån det går kommer vi att köra efter den taktiken vi sätter upp och då taktiken bygger på lite olika uppställningar så går det att anpassa sig i spelet.

– Jag har även senaste tiden lyssnat mycket på andra tränare och då främst Joakim Persson i Varbergs BOIS. Jag gillar hans filosofi. Han vill inte att man skall man åker till Malmö och ställer sig utanför eget straffområde och bara sparkar bort bollen. Han menar på att man måste ha bollen för att kunna skapa målchanser. Man skall använda sig av lagets kvalitéer för att försvara och skapa målchanser. Jag känner att jag är inne på samma och har man bollen skall man vara rädd om den.Du har ju mött Grebbestad ett antal gånger som tränare för Stenungsund. Några speciella minnen från dessa matcher?
– När Stenungsund och Grebbestad möttes var det ju en form av västkustderby. Det var alltid lite tillspetsad och ofta kanske tuffa matcher. Jämna matcher var det. Det man alltid hade med sig när man mätte Grebbestad var att dom var ett spelande lag. Duktiga att hålla bollen på marken och spelade fin fotboll, bra struktur i laget.

Hur snart hoppas du vara igång med träningarna? Det är ju lite problematiskt i dagsläge med Covid-19.
– Ja så är det ju. Innan jag blev klar var tanken att Grebbestad skulle börja träna 10 november men nytt beslut om ev. restrektioner kommer den 19:e och man hoppas ju att vi då kan komma igång. Men samtidigt har man respekt för situationen. Men som fotbollstränare och då nu som ny tränare vill man ju inget hellre än att sätta igång och få träffa spelare, ledare och organisation. Känna på kvalitén. Skapa sig lite kontakter. Jag skulle helst vilja börja nu direkt men man får som i allt annat just nu anpassa sig.Var ju lite inne på hur bra koll du har på Grebbestad tidigare men har du så bra koll att du redan nu haft önskemål om spelare du skulle vilja ha till Grebbestad?
– Så är det väl men komiskt nog hade Grebbestads sportchefer skapat sig en lista på spelare. Jag gillar när folk är aktiva och jobbar för bra förutsättningar. Jag hade min egen lista på spelare. Nu var det så att många av namnen på deras och min lista visade sig vara samma namn så vi hade hyfsat lika syn på spelare men sedan vet man ju aldrig var detta landar någonstans. Hela den cirkusen är igång med kontakter och det rings runt osv.

– Först och främst handlar det ju om att få hit killar så man kan se på dom tillsammans med Grebbestads spelare så man kan få känna lite på dom och så. Sedan får man se vart det leder i slutändan.

Som ny tränare har du redan nu satt mål du vill nå med Grebbestad?
– Det är svårt att prata målsättning så här direkt. Men det man kan säga generellt om Grebbestad är ju att det bara är tre år sedan dom spelade i div 1. Ifjol kvalade dom till div 1 och i år blev dom fyra. Att Grebbestad skall vara ett lag som är med och slåss där uppe det tror jag, under förutsättning att man får behålla årets trupp och att man kan spets truppen. Men fotbollen är som den är och det kan hända vad som helst. Men det finns så mycket fotboll och driv i Grebbestad och kultur så vi skall vara med och störa där uppe, det tycker jag.

Har du koll på div 2 Norra Götaland trots att du i fjol tränade på lägre nivå?
– Jag har ganska bra koll. Även om jag släppte tränarbiten så känner jag mycket folk. Jag har sett en del matcher där man fått se matcher så jag har ganska bra koll. Jag brukar ringa runt med och där är ju fördelen med att man hållit på mycket med fotboll så man lär känna mycket folk i olika delar av Sverige och fått en bild av hur det ser ut. Men sedan vet man aldrig från säsong till säsong. Men jag tror väl att de lag som var med i toppen i år kommer att vara med där även till året.

Då tackar vi för intervjun och önskar lycka till
– Tack tack


Ledare för 2021:
• Jonas Björk : Läs mer om Jonas Björk

Jonas Björk

Kul att underskrifterna börjar rulla på. Men hur ser det ut med assisterande till Björk?

Div II Norra Götaland
2020-10-17 14:00

IK GAUTHIOD
1-1

Sparvallen konstgräs, Tanumshede
Inga matcher planerade.


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.