Ordförande Anders tittar bakåt och blickar framåt ….

Inför säsongen 2020 har vi träffat GIFs ordförande Anders Eklund för att prata om det som varit och det som komma skall. Anders är ju dessutom tillfällig ordförande i Seniorfotbollssektionen.

Hej Anders, hur är läget så här efter helgerna och när fotbollssäsongen är i startgroparna ?
- Jo, tackar som frågar, det är allt ganska bra. Nu håller vi ju på med alla förberedelser inför säsongen och det är inte lite ska du veta. Kenneth styr upp oss när det gäller partnerarbetet, Andreas, Rickard och Ulrika jobbar med att få till en bra A-lagstrupp och ungdomssektionen planerar inför årets alla aktiviteter. Det är alltså fullt upp på alla fronter. Men vi behöver inte klippa gräs än i alla fall.

Hur ser du på den gångna säsongen för GIF ?
- Vi hade det jobbigt på seniorfronten inför 2019. Det var extremt tungt för Lillen att få en slagkraftig trupp inför träningsstarten. Till slut gick det ihop, men det var struligt in i det sista inför seriestarten och höstsäsongen. Trots dessa förutsättningar gjorde hela truppen en fantastisk säsong och landade på andraplats. Även om vi inte klarade av kvalet till div. 1 så var det en kanonsäsong tycker jag.

- Tyvärr försvann flera andra seniorer och äldre ungdomar under året vilket gjorde att vi tvingades dra tillbaka GIF/HIF-laget från div. 5, det kändes inte alls bra. Ungdomsverksamheten gjorde ett jättebra år, trots ibland jobbiga träningsförhållanden på Siljevi. Totalt sett i föreningen så var det alltså ett bra år 2019.

Vad tror du om 2020 ? ...
- Som det ser ut nu kommer även 2020 att bli ett fint GIF-år, både på senior- och ungdomssidan är man ordentligt i startgroparna. A-lagstruppen kan snart spikas helt och det finns ledare och aktiva i åldersklasser från 6 år till 16 år. Det tråkiga är att vi i nuläget har få pojkar i ålder 14-17 år, så vi får ett hack i återväxten några år framåt, det är inte bra för seniorlagen de närmaste åren.

- Sedan håller vi på att fylla hålet efter Peter ”Lillen” Svensson som ju inte finns kvar i GIF-organisationen längre, men vi jobbar på det. Likaså jobbar vi med föryngring i styrelsen inför detta år.

Om jag förstått rätt så tänker även du börja trappa ner ditt jobb i GIF, stämmer det ?
- Det stämmer. Jag har ju varit engagerad på olika sätt i GIF under mer än 50 år, ca 30 år i styrelsen och 13 år som ordförande. Jag lovade mig själv för flera år sedan att jag inte skall sitta i någon ledande operativ roll då jag blir 70 år, det är det jag nu skall uppfylla vid det kommande årsmötet. Styrelsen är informerad sedan hösten 2018 då jag sa att jag inte står till förfogande för omval inför årsmötet 2020. Men GIF kommer att leva vidare med yngre krafter som tar vid, det är jag inte alls orolig för.

Men Du lämnar inte GIF helt bakom dig, är det rätt uppfattat ?
- Det är rätt, jag har inte tänkt lämna tillbaka nyckeln till Siljevi den 2 mars. Jag kommer att släppa ett antal uppgifter som gjort att jag under många år varit uppbunden till GIF-sysslor på bekostnad av att kunna styra mitt eget och familjens liv. Det skall det nu bli ändring på. Jag har dock lovat styrelsen att jag är tillgänglig som konsult och uppbackare under en övergångstid. GIF är ju en stor del av mitt liv så jag kommer nog att synas, och kanske höras, en del på Siljevi även de närmaste åren.

Vad tar du med dig efter alla år i GIF, goda och tråkiga minnen ?
- Oj, det är så mycket som hänt och som GIF varit med i sedan 1960-talet. De härligaste minnena jag har är från alla personliga möten jag har varit med om under åren, inom den fantastiska GIF-familjen och med alla andra vi träffat genom åren. Vi drev ju t.ex. Lundens folkpark under många år och där kom man ju i kontakt med landets artistelit under 80-talet. Alla härliga sommarkändismatcher vi haft på Siljevi från 70-talet och framåt under flera decennier.

- Men sedan är det ju självklart att de senaste 7-8 åren med avancemang från div. 4 till div. 1 har varit osannolika, och arbetsamma. Hela föreningen, alla ideella krafter, samhället, kommunen och näringslivet har stöttat och hjälpt oss nå till en nivå vi inte ens drömde om 2011. Parallellt har även ungdomsverksamheten utvecklats med fler aktiva och suveräna ledarinsatser.
Som grädde på moset 3 GIF-fostrade spelare som nu lirar i allsvenska lag och landslag, underbart kul och hedrande för hela GIF.

- Det tråkiga är väl att man nu är i en ålder där många gamla GIF-vänner, spelare och ledare, från barndomen lämnar oss, GIF och Siljevi. Det är personer man verkligen saknar och tänker ofta på, inte minst min mentor och gode vän Bengt Mattsson som varit mitt stöd på många sätt från min ungdom och under min tid som ordförande från 2007. Men tyvärr, det är ju livets gång, döden lurar alltid runt hörnet.

Vad ska du nu göra istället för all tid och engagemang i GIF ?
- I steg ett skall jag inte planera in nåt särskilt, jag vill ge mer tid åt familjen, barnbarnen börjar ju växa till sig. Nu kanske Barbro och jag ibland kan sätta oss i bilen och bara sticka iväg nånstans ett tag utan att behöva fundera på om det är nån GIF-hemmamatch som jag måste vara engagerad i på nåt sätt. Rent av kan jag ibland kanske låta bli att göra någonting alls och bara sitta i trädgården eller på en ö utanför Grebbestad och bara finnas till …

Anders Eklund

Yes, äntligen verkar det vara klart för spelstart i tvåan, söndag 14 juni,

Träningsmatch
2020-03-21 13:00

HISINGSBACKA FC
3-1

Backavallen 2, Hisings Backa
Div II Norra Götaland
2020-06-14 14:00
IFK ÅMÅL (h)
Siljevi, Grebbestad


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.