Summering 2019

Efter förlusten i lördags mot IFK Berga är det färdigspelat för Grebbestads IF för denna säsong. Men vilken härlig säsong laget gjort även om kvalet inte lyckades.

Många försvann efter 2018
2019 och många frågetecken. Hur skulle Grebbestad stå sig efter degradering från div 1 ner till div 2? Ganska tidigt stod det klart att man var utan tränare sedan Matti Demegård slutade. Tunga pjäser som Tobias Carlsson och Jimmie Larsson som varit vår mittlås under några säsonger försvann även dom.

Andra som försvann var Felix Norén, Kevin Andersson, Felix Fundell Ryberg, Hampus Furublad, populäre Granit Berisha, Kristijan Nikolla, Ahmed Abdultaofik och Tobias Luvenberg. Sedan har väl egentligen Jonas Henriksson slutat även han men han har ställt upp för oss vid ett par tillfällen under året.

Peter Levin in som tränare
En viktig pjäs att först få klar med var ny tränare och 6 januari kunde hemsidan publicera nyhet med att Peter Levin åter tagit över som tränare för Grebbestads IF.

Målvakten Joakim Hårenberg var tidigt ute med att förlänga med Grebbestad och gjorde detta redan mitt i december under 2018. Sedan följde Christoffer Söderlund efter med att signera några dagar efter Peter Levin.

Ett par nyförvärv kom i samma vevan men sedan stod det lite still med nyförvärv och spelare som förlängde.

Viktige Anton Henriksson förlängde sedan i början av februari och det var sedan dags för första träningsmatchen där samtliga som var klara fick vara med. Det blev en klar förlust mot Stenungsund, 1-5, även om vi var värda 2-2 innan dom gick ifrån på slutet.

Men efterhand kom det in fler nyförvärv och Mathias Hegeland förlängde och truppen såg kanska bra ut när det var dags för seriestart mot IK Gauthiod.

Dags för serien
Men skulle vi ha något att hämta mot Gauthiod? Visserligen vann vi en träningsmatch tämligen enkelt men Gauthiod är ett bra lag och skulle garanterat vara med och slåss i tabelltoppen. Och vi då? Själv kände jag mig lite osäker på kapaciteten med många nya spelar in.

2-2 borta mot Gauthiod i premiären lovade gott och det var nära vinst då Gauthiods kvittering kom i slutminuterna.

Vi gjorde även en bra match hemma mot Örebro Syrianska men föll med 1-3 i en match där vi kunde fått med oss mer.

Sedan spelade Grebbestad in 4 raka vinster och vi klättrade i tabellen men sedan kom två raka förluster Vänersborgs FK och Åmål. När vi sedan inte heller vann mot Nordvärmland och Lidköping sjönk vi i tabellen och frågetecknen hopade sig lite.

Vändningen
På något viss hade vi väl inte fått spelet att klaffa 100 %-igt med så pass många nya spelare in. När vi då skulle ta emot Stenungsund på hemmaplan var man lite orolig. Ett Stenungsund som imponerat stort i upptakten av serien. Men efter en bra match stod vi som segrare med 2-1 – Grymt grabbar!

Och plötsligt satt spelet bättre och via 9 raka matcher klättrade Grebbestad i tabellen där man till och med gick upp i serieledning. Bland annat besegrades blivande seriesegrarna Örebro Syrianska med 3-0 på bortaplan!

Men sett till tidigare är var vi i år färre spelare i a-truppen. Och tur där har väl varit att vi under säsongen klarat oss väldigt bra utan skador. Egentligen bara Raúl da Silva som försvann med skadad hälsena på en träning efter Stenungsundsmatchen och missade resten.

Dessutom klarade vi oss ganska bra från avstängningar efter 3 gula. I alla fall fram till Vänersborgs FK borta då tre man saknas efter avstängning. 0-2 mot slutet av matchen blev 0-4 sedan vi slarvat något i slutet men matchen visade ändå att vi hade något tunn trupp och inte klarade tre ordinarie borta samtidigt.

Responsen blev sedan ypperlig med segrar mot Åmål och Lidköping innan vi på nytt drabbades av några avstängningar och föll klart borta mot Nordvärmland.

Men två raka segrar därefter gjorde att vi var klara för kval inför sista seriematchen. Matchen med stort M. Matchen alla trodde skulle bli avgörande.

Vilket antiklimax när Stenungsund föll mot Torslanda och matchen nu inte gällde något. Då matchen inte gällde något var det två reservbetonade lag som möttes och Stenungsund vann med klara 3-0.

Kvalspel utan marginaler med oss
Kvalspel för att ta oss tillbaka till div 1. En ny erfarenhet med kvalspel för Grebbestad. Först ut mot Olympic från Malmö. Grebbestad gör en bra match och var värda en seger efter målchanser sett och Olympics kvittering i matchminut 88 var sur. Och symtomatisk för kvalet. Vi hade inte marginalerna med oss.

Matchen mot Olympic avgjordes sedan på straffar där vi missade tre av fem och därmed förlorade matchen. Det gjorde att vi fick spela match 2 med i stället för att spela en avgörande sista match.

Lång resa till Kalmar, förskjuten matchstart sedan domaren underkänt planen. Och när vi sedan återigen missade en straff för ledning i matchen visade det sig igen att marginalerna inte var med oss. Och inte var dom med oss när Andreee Larsson sköt ett tung skott i 56:e minuten. Via Markus Svensson blev skottet välplacerat i stället för att gå mer eller mindre på Jonatan Hårenberg som nu inte riktigt han med. Jonte var å bollen men inte mer än att bollen via stolpen letade sig i mål.

Små marginaler och inte med oss i alla fall i kvalspelet.

Men som summering så har laget gjort en kanonsäsong!

Nu är det upp till klubb att snabbt göra klart med Peter Levin som tränare och börja förlänga med stommen och hitta eventuella förstärkningar eller spelare som breddar truppen.

Testmatch på Valhalla onsdag 15.30

Kval till division I