IFK Berga

På lördag är det dags för kvalmatch 2 och vi tar en lite blick på klubben IFK Berga.

Loggo bild hämtad från IFK Bergas hemsida

Vi hämtar in lite info från Wikepedia:
IFK Berga

IFK Berga är en svensk fotbollsförening som bildades 1933 i stadsdelen Berga i Kalmar. IFK Berga spelar i Division 2 Östra Götaland sedan 2014

Historia
IFK Berga grundades 1933 i stadsdelen Berga i Kalmar. Tidigare har föreningen även bedrivit verksamhet som bordtennis, friidrott samt bandy. Bandy spelades på Bergavikens is fram till 1960-talet där idag Bergaviks IP idag ligger. Vid denna tid så spelades fotbollens hemmamatcher på Funkabovallen eller på Gröndal.
IFK Bergas A-lag spelade väldigt länge i Division 4 men under 2006 spelade laget för första gången till en plats i Division 4 Elit. 2007 gick man vidare till kvalserie till Division 3 men missade uppflyttning med ett måls målskillnad.
Bedriften återupprepades 2008 och denna gången lyckades man ta steget till Division 3 i sista kvalmatchen mot Ryssby IF.
2013 lyckades man komma på en andra plats i Division 3 och därmed knipa en kvalplats till Division 2 som man slutade med ett historiskt avancemang.
Ungdomsverksamhet
IFK Berga har sedan 1994 en mycket utpräglad ungdomsverksamhet. Av de 400 av dagens medlemmar i föreningen är 300 barn och ungdomar. Under de senaste säsongerna har flera av föreningens äldsta ungdomsspelare flyttats upp till seniortruppen och fått spela A- och B-lagsfotboll.

Placeringar i div 2
2019 2:a
2018 2:a
2017 4:a
2016 8:a
2015 10:a
2014 4:a

Slut Wikipedia

Från IFK Bergs hemsida finner vi följande om historiken
IFK Berga grundades 1933 i stadsdelen Berga i Kalmar och firade alltså 80-årsjubileum 2013!

Våra klubbhus ligger vid Bergaviks Idrottsplats i norra Kalmar strax intill Kalmarsund. Här finns fyra stycken 11-mannaplaner, varav två oxå kan används som 7-manna samt en 5-mannaplan, som kommunen ansvarar för.

IFK Berga har under årens lopp haft flera idrotter på programmet, bland annat fotboll, bordtennis och friidrott. Bandy har spelats på Bergavikens is, fram till 1960-talet, just där Bergaviks idrottsplats nu ligger! På den tiden spelades fotbollens hemmamatcher på Funkabovallen eller på Gröndal.

Numera är det bara fotboll som gäller.
IFK Bergas A-lag har sedan flera år spelat i div. 4. År 2006 spelade laget för första gången i div. 4 Elit. Efter negativt kval klarade man nytt kontrakt. 2007 blev nog det bästa året någonsin hittills för klubben - Efter tredje plats i serien gick man till kvalserie till division 3. Bara ett mål skiljde IFK Berga från en division 3-plats när kvalserien var slutspelad. 2008 var vi igen i kval till div. 3 och i sista kvalmatchen borta mot Ryssby tog vi avancemanget till div. 3. 2009 spelades alltså divison 3 fotboll på Bergaviks IP. Tyvärr blev det för många oavgjorda och förluster för att hålla oss kvar - 2010 spelade vi i div 4 elit . Efter en lysande säsong 2010 avancerade vi åter till div. 3.
2013 kom vi 2:a och en kvalplats till div 2 vilket slutade med ett historiskt avancemang till div 2 anno 2014. En 4:e plats som nykomlingar i div 2 med näst minst insläppta mål i hela serien är det bästa någonsin i IFK Berga´s 83-åriga historia!

Sedan 1994 har vi en ungdomsverksamhet som ständigt växer, med väl utbildade tränare och ledare. Vi har ca 400 aktiva medlemmar, varav drygt 300 är barn/ungdom upp till 16 år. Vår ungdomsverksamhet har utvecklats under åren och visar "vilja-våga-vinn" både på och utanför fotbollsplanen!

Under de senaste säsongerna har flera av föreningens äldsta ungdomsspelare flyttats upp till seniortruppen och har fått spela i A- och B-lag. Några av våra talanger har varit uttagna till Smålandslag och Svenska FF´s Elitpojkläger. Vår första egna produkt har spelat landskamp, Svante Ingelsson.

Återväxten är god! Seniortruppen är stabil med egna produkter och kompletterats med "rutinerade" spelare som har den rätta föreningskänslan. Vi satsar även i år på ett utvecklingslag.
Vi ser förhoppningsfullt på framtiden!

Väl mött till:
Bergaviks IP,
A-plan 110 x 65 meter
Dräkt: Vit/blå/vit
Antal medlemmar: 470
Slut uppgifter från IFK Bergs hemsida.

Div 2 Östra Götaland
1. FK Karlskrona 26 17-5-4 55-25 56
2. IFK Berga..... 26 15-6-5 54-33 51
3. Husqvarna FF 26 15-5-6 41-30 50

Dramatik i sista omgången av serien. Då möttes nämligen Berga och Husqvarna och det var Berga som hade en fördel med hemmamatch.

Berga som var tvungna att vinna matchen för att gå till kval tog ledningen med 1-0.

I matchens 44:e minut spetsades spänningen när Husqvarna kvitterade till 1-1.

Efter 76 minuter var Berga åter i förarsätet när man satte 2-1. Men dramatiken var inte slut där. Husqvarna fick en straff när klockan närmade sig 90 minuter.

Men mål blev det inte utan Bergas målvakt räddade och när sedan Berga satte 3-1 i 94:e minuten var det klart. Klart att Berga för andra året i rad kvalar till div 1.

I kvalet i fjol blev FC Trollhättan för svåra.

Intern skytteliga IFK Berga
Måns Olström 12