Inför svenska cupen: Grebbestad-Trollhättan

Svenska Cupen! Match mot serieledande FC Trollhättan! En tuff uppgift för de rödsvarta då FCT trummar på i div 1 på ett sätt jag knappast tror att dom ens själva trodde på.

FC Trollhättan
Senaste Matchen mellan lagen slutade 2-2. Det var i en träningsmatch ifjol i februari. Trollhättan gjorde här något jag dittills aldrig sett i en träningsmatch. Man såg tydligen ett hot i Tobias Carlsson (numera i Varberg) och varje gång Grebbestad fick bollen blev Tobias punktmarkerad. Respekt för Tobias, helt klart!

I själva matchen var det Trollhättan som tidigt tog ledningen. Men Grebbestad var det bättre laget över 90 minuter men hamnade ändå i 0-2 underläge efter 50 minuter.

Sedan tog veteranen Jonas Henriksson oss in i matchen sedan Trollhättan slarvat och strax efter kom även 2-2 genom Ahmed Abdultaofik.

FC Trollhättan
Trollhättan nykomlingar i div 1. Man blev i fjol tvåa i div 2 norra Götaland. Men via ett lyckat kvalspel tog man sig till div 1.

Årets seriespel startade trögt och efter fyra matcher hade man endast en poäng och låg långt ner i tabellen. Allt annat än en kamp för att hänga kvar verkade allt annat än troligt.

Men sedan hände något. Lagets främsta målspottare vaknade till och laget har fått det mesta att stämma och matcher senare står man fortsatt på de tre förlusterna man hade efter fyra matcher.

9 vinster och 1 kryss är ett strålande facit på de 10 senaste matcherna och detta har fört FCT upp i tabelltopp, på samma poäng som tvåan Skövde.

Trollhättan tappade i är sin bäste forward Pelle Ödlund som var lysande i kvalet till div 1 för FCT. Marcus Knutsen var inte mycket sämre han men platser inte i år och nu verkar det ha skurit sig med Trollhättan med (enligt tidningsuppgifter).

Men vad gör det nya Albinot Rexhepi öser in mål för tillfället. 9 mål och en tredje plats i skytteligan. Högt upp i skytteligan ligger även Robert Lipovac med sina 6 mål. Två mycket lyckade nyförvärv för FCT.

I senaste omgången besegrade Trollhättan Tvååker på bortaplan med 1-2. Hemmalagets mål först i 94:e minuten och då var det bara en minut kvar att spela.

Grebbestad:
Svenska Cupen! Som DM segrare 2018 har Grebbestad kvalificerat sig till denna cup. Senast Grebbestad deltog i Svenska Cupen var 2016 tack vare DM segern 2015. I första omgången av Svenska cupen denna gång stötte Grebbestad på div 1-laget Qviding och Grebbestad vann efter en mycket bra insats med 3-1 sedan Qviding reducerat på stopptid i slutet av matchen.

I andra rundan mötte Grebbestad Allsvenska Kalmar FF. Alla som hoppades på att Grebbestad skulle skrälla mot ett Allsvenskt lag satte nog i halsen efter bara sex minuter då Kalmar tidigt tog ledningen. Grebbestad hade visserligen börjat piggt.

Men Grebbestad stod väl ändå upp ganska bra och i halvtid vara det 0-2. Tempot i matchen sjönk sedan i den andra och Grebbestad fick mer att säga till om men på en omställning kom i stället 0-3 vilket blev slutresultat.

2014 var gången före detta som Grebbestad spelade i Svenska Cupen. Då i en match mot Utsikten från div 1. Utsikten tog tidigt ledningen i matchen och verkade sedan mest bevaka denna ledning och 0-1 stod sig matchen ut och Grebbestad fick lämna Cupen redan i första rundan.

Blickar vi tillbaka på senaste matchen i serien för Grebbestad så mötte vi Vänersborgs IF. Matchen slutade mållös och sett över 90 minuter var det en besvikelse för Grebbestad som ligger 4:a och Vänersborg på nedflyttningsplats.

Matchens lirare var målvakten Jonatan Hårenberg som nu äntligen fick hålla nollan igen i en seriematch. Han var lysande i matchen och räddade poäng till Grebbestad. Även Vänersborgs målvakt storspelade och gjorde även han ett antal fina räddningar men det var ändå som sagt Vänersborg som var närmast segern.

Kanske hade Grebbestad redan börjat blicka fram emot denna match? Låt oss hoppas att vi kan bjuda upp till en riktigt bra match mot FCT som ändå med sin form, sin tabellplacering måste gälla som stora favoriter.

Skall vi varna för Grebbestad? Tja, vi har i alla fall fyra raka matcher utan förlust mot FCT. Kan vi mäkta med en femte?

Vi tar en liten titt på tidigare möten med FC Trollhättan

Matcher sedan dessa börjades fylla i på hemsidan: Grebbestad och FC Trollhättan har mötts 6 ggr? Nu tyder allt på ett namnbyte på antingen Trollhättans IF eller Trollhättans FK skett av misstag på hemsidan då annars första matchen skulle varit spelad innan FCT bildades. Så här bortser vi från träningsmatchen som spelades 2001 och säger då att 5 matcher är spelade
• Totalt matcher: 5 st, Grebbestad 3 vinster, Oavgjort 1 st, Trollhättan 1 vinst, 16-7 i målskillnad
• Träningsmatcher: 1 st, Grebbestad 0 vinster, Oavgjort 1 st, Trollhättan 0 vinst, 2-2 i målskillnad
• Tävlingsmatcher, serie: 4 st, Grebbestad 3 vinster, Oavgjort 0 st, Trollhättan 1 vinst, 14-5 i målskillnad,
• Fem senaste: FCT-GIF 2-2 (2018), GIF-FCT 3-2 (2017), FCT-GIF 0-5 (2017), GIF-FCT 4-1 (2015), FCT-GIF 2-0 (2015)
• Målrikaste match: 2015-09-05 GIF-FCT 4-1, 2017-05-01 FCT-GIF 0-5, 2017-08-12 GIF-FCT 3-2
• Antal 0-0 matcher: Ingen
• Största vinsten: 2017-05-01 FCT-GIF 0-5
• Största förlusten: 2015-05-24 FCT-GIF 2-0
• Flest gjorda mål för Grebbestad: 2017-05-01 FCT-GIF 0-5
• Flest insläppta för Grebbestad: 2015-05-24 FCT-GIF 2-0, 2018-02-17 FCT-GIF 2-2
• Grebbestads senaste målskytt mot FC Trollhättan: Ahmed Abdultaofik som satte 2-2 i matchen s 59 minut när FCT-Grebbestad spelade 2-2 2018-02-17.
• Se alla tidigare matcher som finns registrerade på Grebbestads hemsida Grebbestad-FC Trollhättan genom åren

Tabell div 2

Skytteligan, Grebbestads IF, straffar inom parentes
Anton Henriksson 7