Torsten Jansson föreläste

En vanlig torsdag i Grebbestad. Vad händer där? Kanske inte så mycket före semestertider börjar men torsdag 13:e juni hände något intressant: Torsten Janson från New Wave Group föreläste på Restaurang Macri i ett arrangemang från Marknadsgruppen i Grebbestads IF.

Se totalt 40 bilder från Torsten Janssons föreläsning  


Ja, torsdagen 13:e juni var alltså Torsten Jansson i Grebbestad och föreläste på Restaurang Marcri. Dagen började molnigt och med lite regn men frampå eftermiddagen så började det att spricka upp och vilket fantastiskt väder det blev.

Vädret blev så bra att man nästan funderade på om man skulle gå på föreläsningen men med facit i hand var det värt varje minut man var där.

Kvällen öppnades med att folk började droppa in vid 18-tiden. Där möttes man av Kenneth Eriksson, ordförande i Grebbestad Ifs marknadsgrupp, som hälsade välkommen och väl inne bjöds man på en bubblande välkomstdrink.

Vid 18:30-tiden tog Kenneth mikrofonen och hälsade alla välkomna till GIF:s första och största inspirationskväll någonsin. Kenneth förklarade målsättningen med denna typ av träffar vilka GIF anordnar fyra varje år. Förutom föreläsning anordnas kickoff där tränare, spelare och ledare berättar om försäsongsträning samt målsättning för året mm. Vidare anordnas en härlig sommarträff på Donalda med en fin skärgårdstur, räkor och vin samt en exklusiv hummersafari på Everts Sjöbod.

Ja vad är då målsättningen?
Jo GIF vill vara mer än bara en fotbollsklubb för våra partners säger Kenneth. Vi vill vara en nätverksbyggare där GIF bidrar till att så många företagare som möjligt i regionen träffas och lär känna varandra och utbyta erfarenheter. Kanske är det så att de olika företagen kan dra nytta av varandras kunskaper och tjänster och därigenom öka omsättning och resultat.

Kenneth släppte först fram Sparbanken Tanum, en av huvudsponsorerna, med Magnus Widengård som fick möjligheten att berätta om Sparbanken Tanum. Magnus gjorde en behaglig och uppskattad presentation om vad vår lokala bank kan tillhandahålla. Han berättade bla att banken växer, tar marknadsandelar och inte ägs av Swedbank utan är medlemsägd. Sparbanken Tanum har tre kontor och ger mycket tillbaka till bla föreningslivet i norra Bohuslän. Magnus information innehöll även lite kort information om hans egen karriär i Grebbestads IF som innehöll 2 röda och 3 gula kort, han sa inget om ifall han gjorde några mål?)

Därefter var det dags för kvällens huvudattraktion att ta över, Torsten Jansson. Under 45 minuter berättade han allt om hur det hela startade. Om hans första jobb på mejeriet i Dingle vilket han tyckte var väldigt tråkigt och att han inte kunde se sig själv där i 45 år till.

Därefter handlade det om hur hans företag, om hur han startade upp, hur det växte, att han sålde sin del, köpte in sig igen och hur det växte. Det handlade om de tuffa åren under finanskrisen och hur det på de senare åren bara gått spikrakt uppåt.

Däremellan flikade han ofta in med lite mer roliga saker som hänt under hans resor och så vidare. Ett högt tempo i berättelserna men på ett bra och lättsamt sätt och finns det någon som har chansen att gå på hans föreläsning någon annanstans så kan jag bara rekommendera att göra detta.

Torsten berättade bla att Grebbestads IF var den första herrseniorklubben i de högre serierna som Craft skrev kontrakt med. Det största kontraktet på fyra år som någonsin skrivits i GIFs historia. Detta ser vi i marknadsgruppen som ett erkännande av att GIF jobbar på ett gediget och professionellt sätt, säger Kenneth.

Numera har Craft kontrakt med bla Hammarby IF och fler allsvenska lag är på gång, berättade Torsten som vill ge Puma, Adidas och dom andra stora leverantörerna en riktig match. Han berättade i det sammanhanget att Craft sytt upp matchställ för 140 miljoner kr innan dom sålt en enda tröja, allt för att kunna hålla leveranstider. Detta säger lite om Torstens orädda filosofi.

Kenneth tackade Torsten med en signerad GIF vimpel och en fin bukett blommor. När fru Ulrika kom för att hämta honom fick han dock så bråttom att han glömde blommorna som Kenneth i stället gav till en annan GIF trotjänare Rosa Albertsson att ta med hem.

En mycket trevlig kväll och min känsla var att alla besökande var mycket nöjda, bland annat snappade jag upp en kommentar när vi stod i matkön: - Fy fan vad bra Torsten var!
Är inte det ett bra betyg så vet jag inte vad ett bra betyg är!

Tack Torsten!

Efter detta greppade åter Kenneth Eriksson mikrofonen och berättade om vad som var kvar av kvällen. Mat. Restaurang Macri med Urban Bergstedt vid rodret ställde här upp som en av GIF:s partner och bjöd på maten som först var en förrätt med rostad brödbit med skaldjursröra. Därefter var det buffé bestående av antingen torskrygg, vitvinssås och färsk potatis eller fläskfilé, kantarellsås och rostad potatis.

Själv tog jag fläskfilé och vad skall man säga till kocken? Fantastiskt gott. Stort Tack till Restaurang Macri för ett fantastiskt väl genomfört arrangemang av mat, dryck, tekniska utrustningar och servicevänlig personal.


Före själva föreläsningen så fick Grebbestads hemsida en liten pratstund med Torsten


Hej Torsten. Hur står det till?
– Det är bara bra, tack!

Nästan ”hemmaplan” för dig att vara i Grebbestad
– Ja det tycker jag nog det känns som faktiskt!

Hur ofta är du uppe i dessa regioner? Vet ju att du har ett hus i Kämpersvik
– Tyvärr har det varit väldigt lite dom sista åren då jag reser så mycket. Förra året var det bara tio dagar och i år har det blivit tre. Det blir tyvärr inte så ofta.

Du är med och sponsrar Grebbestads IF genom Craft och ProJob. Hur kommer det sig och vad har du för kriterier för att sponsra ett lag som Grebbestads IF?
– Jag tycker det är väldigt kul med ett lag från norra Bohuslän som ligger så pass högt upp. Och Craft har en naturlig koppling till fotbollen där vi är inne med väldigt många klubbar idag. Och ProJob slängde vi med som lite extra bonus som, dom har ju inte kopplingen mot sporten annars på det sättet.


Följer du på något vis Grebbestads IF
– Jag får erkänna att jag inte varit på plats och tittat på någon match men jag följer Grebbestad hyggligt genom att titta på tabeller och så.

Läste någonstans att du har 240–300 resdagar på ett år. Föreläsningar bla, styrelsemöten, mässor runt om i värld. Reser du fortsatt lika mycket och hur orkar man med det?
– Jag låg länge på 240 resdagar om året, eller 220–260 dagar. Idag är det lite mindre. Utanför Sverige ligger jag idag på ca 180 dagar. Sedan delas övrig tid mellan Kosta, Stockholm, Göteborg och här. På något vis blir det ändå väldigt mycket Stockholm då vi är börsnoterade. Det är mycket resande och det är väl ingenstans jag är väldigt mycket

- Sedan blir det en vana att vara på resande fot men sedan kan man väl säga att man orkar kanske inte på samma sätt som för 20 år sedan. Jag jobbar ju mycket i USA och i Asien och tidsomställningar blir bara jobbigare och jobbigare så dom har man mycket mer ont av nu än för 20–25 år sedan.

Affärsmässigt har det ju gått väldigt bra för dig mest hela tiden. Men jag såg på nätet att det var en affär du inte var så nöjd med. - Min största tabbe i livet, sa du. Vad var detta? (Sålde två klassiska Ferrari, en F50 och en Enzo)
– Min livs tabbe? Det måste varit när jag sålde två Ferraribilar, dom ökade i värde något alldeles galet efter jag sålt dom.

Ditt företagande är ju en framgångssaga. Men jag förstår att dina föräldrar inte var så pigga på att du startade ditt företagande och efter bara två år på social linje på gymnasiet?
– Nej, det var dom väl inte. Jag gjorde även lumpen emellan innan jag började men dom ville att jag skulle läsa vidare men jag var så himla skoltrött så jag var inte så pigg på det.

Berätta lite kort hur du startade upp
– Direkt efter militärtjänsten började jag på mejeriet i Dingle. Det upplevde jag som fruktansvärt tråkigt och som ny fick man det sämsta jobbet, stå och lägga på mjölkbackar och då tänkte jag: - Jag kan ju inte så och göra det här i 45 år till.

- Innan hade jag hållit på mycket med sport och idrott. Så då startade jag med screentryck och sålde till företag och föreningar. Sedan utvecklades det hela och den stora förändringen kom 1990 när vi blev hel grossist och så hade vi börjat med inköp från Kina 1988 vilket betydde jättemycket så på den vägen är det.

I mångt och mycket har det mesta bara gått uppåt för dig. Men även några jobbigare saker. Bland annat i starten av företagande då ni växte så mycket att du valde att sälja din del. Hur kändes det att sälja sin del?
– Det var något jag ville göra då, så jag sålde hälften vilket jag ville då. I ett senare skede sålde jag resten och bytte mot aktier i moderbolaget. Men detta blev ingen bra affär då det gick åt skogen för dom och då fick jag köpa tillbaka det hela, vid 1991.

Så kom finanskrisen 2009. Hur tufft var detta med så många anställda som du hade och många som tvingades lämna sina jobb.
– Det var jättejobbigt och jag hade aldrig varit med om detta tidigare. Vi hade ju hela tiden bara anställt fler och fler så det var klart att detta var jättejobbigt och det var en jobbig period. Framförallt med banker och så. Dom jagade en ganska ordentligt. Men det kommer ju sådana perioder och det går inte alltid på räls rakt upp.


Om vi studsar tillbaka till tiden när du startade ditt företag. Vad hade du för mål på den tiden. Kunde du drömma om dit du nått nu?
– Från början var ju första målet att kunna försörja sig på det. Andra målet var att vi skulle bli större än Sport Johan som var störst i Sverige på den tiden. Sedan har vi satt nya mål hela tiden vilket vi fortsatt gör. Nästa mål är att gå över 10 miljarder i försäljning vilket vi hoppas göra inom 3–4 år.

Framtidsvisioner?
– 20 miljarder sedan, hahaha. Nej inte så men vi jobbar just nu väldigt hårt med Craft för att lyckas i USA och Canada.

Till andra som önskar starta upp eget företag, finns det några enkla tips för dom som du kan ge dom?
– Det finns egentligen inga enkla tips. Det är bara hårt jobb som gäller och så måste man ha lite tur. En fälla som många faller i tror jag är att man anställer folk som är lika sig själv då man lätt trivs med dom. Men jag jobbar i stället väldigt mycket tvärtom, att jag anställer folk som inte är så lika mig så vi i stället kompletterar varandra

Avslutningsvis såg ja att du i ungdomsåren drömde om att bli proffs i en sport. Kanske inte alla som känner till detta så vilken är det?
– Pingis


Då jag lät ordföranden i marknadsgruppen få läsa igenom mina frågor i förväg utsatte han mig för en lite kupp med en extra fråga som han smög in vilket jag inte upptäckte före jag läste upp en fråga till Torsten som jag inte riktigt kände igen :-)

Vår marknadschef Kenneth undrar när du vågar ställa upp mot honom i bordtennis? Han har ett proffsbord i Tanum och en stående inbjudan?
– Vilken dag som helst, alla dagar i veckan!

Tack för pratstunden Torsten
– Tack så mycket.

Grattis Anton! Visserligen en viktig kugge i Grebbestad men i minst division 1 hör dina fotbollskunskaper hemma.

Träningsmatch
2020-02-14 19:30

IFK UDDEVALLA
3-2

Kamratgården, Uddevalla
Träningsmatch
2020-02-29 12:00
KRÅKERÖY IL, NORGE (h)
Sparvallen konstgräs, Tanumshede


 
Tennis
GLTK H70 (h)
I övermorgon 11:00
Strömstad tennishall