Amerikanen Stafford Afori Waona klar för Grebbestad

Stafford blir därmed Grebbestads nionde nyförvärv för säsongen. Dock hinner han nog inte bli spelklar till helgen.

Hej Stafford och välkommen till Grebbestad
– Hej

Hur ser din karriär ut så här långt, vart har du spelat tidigare?
– Hmm. Jag har mest bara spelat fotboll, säger Stafford lite försiktigt. Tidigare klubbar är Tidigare klubbar: Rutgers University (USA), Clube de Rio de Janeiro, Pav Grande (Brasilien), Callejas (Bolivia), Salisbury University D3 (USA), Baltimore Kings (USA), Grythyttans IF (Sverige).

Förra säsongen spelade du även då i Sverige, i Grythyttan div4. Ni vann serien och gick upp i div 3. Hur var säsongen?
– Det var intressant. Jag lärde mig mycket om svensk fotboll och den svenska kulturen. Laget jag spelade i var mestadels med utlänningar och vi fick alla anpassa oss efter hur fotboll spelas i Sverige.

- Jag lärde mig att svensk fotboll är fysisk, men fortfarande teknisk. Men den fysiska biten är viktig här.

- Grythyttan vann div 4 för första gången någonsin och spelar denna säsong i div 3. Jag blev den som gjorde mest mål för laget, men viktigast var förstås att vi vann serien.

Om jag förstått det hela rätt så gick det bra för dig och du gjorde en hel del mål?
– Jag gjorde 21 mål och hade 10 assist på 15 matcher. Övriga matcher missade jag pga en skada.

Beskriv dig själv som person, ålder, civilstånd, osv?
– Jag är 29 år. Min familj består av mina föräldrar och så har jag en syster. Jag är singel och jag är en glad person.

Beskriv dig själv som spelare, favoritposition, styrkor, svagheter
– Jag är anfallare. Mina styrkor är min snabbhet och mina avslut. Svagheter? Det får mina ledare tala om för mig.

Hur är din svenska? Har du lärt dig något ännu?
– Jag pratar in så bra svenska (säger Stafford på svenska).

Är svenska ett svårt språk?
– Ja. Det är lättare att förstå än att prata. Men jag skall försöka öva en del.

Du spelade andra halvlek i träningsmatchen mot Kvik. Som offensiv spelare antar jag att det var svårt då vi blev tillbakatryckta hava halvleken?
– Ja det var det. Dels för att det var min första match sedan september. I första halvlek studerade jag hur laget spelade. Men det var en svår halvlek för mig. Dom hade väldigt starka mittbackar, dom var starka i luften och vi hade motvind. Bollen hängde kvar lite längre i luften så mittbackarna fick ännu mer tid på sig. Jag försökte göra det så bra som möjligt men dom drev upp tempot och vi fick jobba mycket i sidled. Så som ensam forward var det besvärligt, inte bara för mig utan för alla.

Vad har du fått för uppfattning om laget efter att ha tränat med laget under en dryg vecka?
– Laget är bra och dom tränar hårt. Alla vill vinna på träningen och ingen tar det lätt utan det är kamp hela tiden vilket jag gillar. Alla håller en bra nivå med fysik och teknik. Man försöker hela tiden att bli bättre på varje träning. Gör man ett misstag pratar dom med dig om hur dom vill att man skall spela.

Om du hinner bli spelklar till på lördag, är du då redo för match?
– Japp! (Förmodligen snabbaste svar jag fått på en fråga någonsin)

Hur många gånger har du fått böter för fortkörning fått böter för fortkörning?
– För många gånger, hahaha.

Böter för felparkering?
– För många gånger, hahaha.

Favoritlag i fotboll?
– Manchester United

Värdens bästa lag?
– Manchester City

Sveriges bäste fotbollsspelare?
– Zlatan

Världens bäste fotbollsspelare?
– Messi

Hur kort är du
– 179 cm

Hur lite väger du?
– 80 kg

Din bästa fot är?
– Båda

Godis?
– Ja

Dricker helst?
– Coke Zero

En middag med en kändis, vem skulle du vilja satt mitt emot dig och åt då?
– Rihanna

Om du hamnade på en öde ö, vem hade du viljat ha med dig då?
– Beyonce

Tack så mycket och välkommen till Grebbestads IF
- Tack så mycket

Stafford Afori Waona