3 dagar kvar: Bohusderby mot Ljungskile

På söndag tar Ljungskile emot Grebbestad på Skarsjövallen. Årets andra möte lagen emellan då man möttes i en mållös träningsmatch inför årets seriestart.

Trots relativ närhet mellan lagen är det mej veterligen ovanligt att man spelat i båda lagen. Undantaget heter Ahmed Abdultaofik som tidigare varit i Ljungskile. Denna match kan bli ”Taofiks” sista med Grebbestad. Han har ett utvisningshot över sig som börjar gälla 18 juni. Då har han sedan fyra veckor på sig att lämna landet.

Grebbestad har hjälpt ”Taofik” med en överklagan men hur det går vet vi idag inte.

Ljungskile SK
Ljungskile SK (Ljungskile Sportklubb), eller bara LSK, är en svensk fotbollsklubb från Ljungskile. Klubben bildades den 16 maj 1926 och spelar sedan 2017 i Divison 1. Laget spelar sina hemmamatcher på Skarsjövallen.

Klubben är framförallt känd för sin snabba klättring i seriesystemet då man på sju år tog sig från Division 5 till Allsvenskan åren 1990-1997. Sedan dess har det även blivit en andra sejour i den svenska högstadivisionen 2008.

Historia
Klubben är känd för sin snabba klättring i seriesystemet då man 1990 spelade i division 5 och 1997 i Allsvenskan, vilket har givit upphov till jämförelser med Max Lundgrens berättelser om Åshöjdens BK. Fiktionens Åshöjdens BK stupade dock i kvalet till Sveriges högstadivision. Ljungskile SK spelade alltså i Allsvenskan 1997 efter att ha slutat tvåa i Division 1 Södra 1996 och sedan kvalbesegrat Umeå FC. Tränare var då Lars-Olof Mattsson som senare samma år fick motta priset som årets tränare på Fotbollsgalan. Ljungskile spelade i denna första Allsvenska sejour ett år i högsta serien.

Familjen Wålemark med pappa Bror och de tre bröderna Jens, Bosse och Jörgen har betytt mycket för lagets framgångar. Bo Wålemark, som idag finns avbildad som träskulptur på den av familjen ägda campingbyn i Ljungskile, var en av de bästa spelarna och stor anledning till att LSK gick upp i Allsvenskan 1997. Pappa Bror är kanske mest känd för de klassiska TV-bilderna när han i glädjen över kvalsegern borta över Umeå FC 1996 sprang in barfota i snöslasket på Gammliavallen i Umeå.

En annan person som betytt mycket för lagets framgångar är tränaren David Wilson. Han kom till klubben 1994 och var med som spelare och förde upp LSK i Allsvenskan 1996, och förutom att ha varit finländsk mästare med FC Haka har han spelat i bland annat Manchester United.

Klättringen från Division V. Bohusserien till Söderettan 1990–1996
1990 när man började serieklättringen från division V bytte lagen fortfarande om i två gröna byggfuttar. Det fanns inget räcke eller staket mellan publik och spelare. Man gick då runt och samlade in avgiften hos åskådarna. Det fanns en godiskiosk och några plankor som åskådarna kunde sitta på. Antalet åskådare var sällan över 100 de första åren, undantaget den avgörande matchen mot Åsebro i division IV 1991, då det kom många supportrar från Dalsland. 700 åskådare kom det då, vilket får antas vara första bilkön upp till Skarsjövallen. Det publikrekordet rök 24 juli 1993 i cupderbyt mot IK Oddevold, 1200 åskådare. Strax därefter byggdes ett klubbhus av rester från det gamla Uddevallavarvet.

1994 fick man spela på dispens i division I (första året i eliten) på den gamla A-planen (då den nya inte skulle vara färdig förrän året därpå). Några mindre förändringar 1994: räcke mellan spelare och publik, biljettkontroll, men fortfarande utan något staket. Ovanpå godiskiosken byggdes ett litet speakerbås, utanpå den en balkong för de första TV-kamerorna på Skarsjövallen och två läktare lånades genom kommunen från Rimnersvallens B-plan i Uddevalla. Det blev 200 sittplatser. Det var nu det skämtades om att anläggningen var kvar i fyran och vägen dit upp kvar i femman.

Men till första derbyt mot IK Oddevold ordnades 1000 ståplatser genom två inhyrda läktare som byggdes upp på ömse sidor om sittplatsläktaren. Det kom 2458 åskådare och matchen blev en riktig höjdare för Ljungskiles del, vinst med hela 5-0 mot lokalrivalen!

1995 hade supporterklubben samlat ihop pengar till en ståplatsläktare för 400 personer. En del mindre spektakulära förbättringar genomfördes så som kraftigare avlopp. En parkeringsplats för 200 bilar anlades och den smala vägen dit upp asfalterades. Men bredare blev den inte. 1995 slogs nytt publikrekord igen, och även denna gång mot Oddevold som det året gick upp i Allsvenskan. LSK förlorade med 1-4 inför publikrekordet 3636.

Första gången i Allsvenskan 1997
Bo Wålemark gjorde Ljungskiles historiska första mål i Allsvenskan den 9 april 1997, då de besegrade IFK Norrköping med 2–1.[2]

1998-2007
1998-1999 spelade Ljungskile åter i dåvarande Division 1 södra, för att från en fjärde plats det senare året kvalificera sig till den första upplagan av Superettan år 2000. Säsongen i Superettan började bra men slutade sämre då laget kom näst sist och flyttades ner till Division 2 Västra Götaland.

2004 vann LSK Division 2 Västra Götaland, och efter kvalvinst mot Väsby IK gick man ånyo upp i Superettan. LSK vann Division 2 Västra Götaland redan 2001, men förlorade då i kvalet mot Ängelholms FF.

Mellan 1997 och 2002 hette föreningen Panos Ljungskile SK efter ett sponsorsavtal med klädföretaget Panos Emporio. Ett sponsorsavtal ändrade också namnet på hemmaarenan Skarsjövallen till H.A. Bygg Arena när man tog klivet upp i Superettan igen 2005.

När det var dags för Allsvenskan 2008 skrevs ännu ett sponsoravtal som gav hemmaarenan namnet Starke Arvid Arena efter det lokala företaget som tillverkar materialhanteringsutrustning. Från och med 2011 drar sig Starke Arvid ur som huvudsponsor och H.A. Bygg tar återigen över arenanamnet H.A. Bygg Arena.

Andra gången i Allsvenskan 2008
Den 21 oktober 2007 säkrade Ljungskile efter vinst borta mot Landskrona BoIS med 2-1 spel i Allsvenskan 2008.

Ljungskile SK tog i Superettan 2007 den andra av tre direktplatser till Allsvenskan som 2008 utökades från 14 till 16 lag. I Allsvenskan 2008 slutade man på 14:e plats - bäst av de tre nykomlingarna - men förlorade i kvalspelet mot IF Brommapojkarna - 0-0 borta och 1-1 hemma (Brommapojkarna vann på fler gjorda bortamål)- och förpassades till Superettan 2009.
Uppgifter ovan hämtade från Wikipedia.

Åter till nutid.
Årets Ljungskile var ett tippat topplag men hittills har man inte motsvarat förväntningarna. Och framför alt är det på hemmaplan man inte fått till det. På 6hemmamatcher så här långt har det blivit 2 vinster, 1 kryss samt 3 förluster.

Formen har varit ostabil och när storseger kom mot Oddevold trodde man kanske på en vändning och klättring i tabellen. Men så blev det inte Det blev i stället snabbt två förluster till och sedan kryss mot Skövde.

Nu då? Ja, en ny storseger på hemmaplan då Ängelholm besegrades med imponerande 4-0.

Då är ju frågan med just det vi skrivit om just nu, formen? Fågel: Kan man börja en klättring i tabellen genom att i första hand besegra Grebbestad? Fisk? Åter som förlorande lag?

Lagets skyttekung är Robin Strömberg och han leder inte oväntat den interna skytteligan.

Försvarsmässigt ser det bra ut med 12 insläppta mål på de första 11 matcherna. Då är det klenare framåt och det är där man haft problem och man har 16 gjorda mål vilket är 12 färre än Mjällby som gör flest mål. Det är dock 3 mål bättre än Grebbestad.

Ljungskiles mål i senaste matchen, den klara segern mot Ängelholm gordes av Robin Strömberg 2, Linus Dahl och Jonathan Gustafsson.Grebbestad
Äntligen vinst igen! Och inget snack om det då segern var i underkant och kunde varit betydligt större. Mot Oddevold fick Grebbestad till ett bättre anfallsspel som man tidigare inte fått till i serien.

Och mot Åtvidaberg hängde detta kvar. Chanser skapades i tre gjorda mål bådar gått. Vi får hoppas detta kan följa med ytterligare matcher och då först till matchen mot Ljungskile.

Målen senast gjordes av Tobias Carlsson som satte en frispark direkt från området strax utanför 16 metaren mot sidlinjen. Granit Berisha prickade in tvåan tjusigt framspelad av Hampus Furublad med en läcker lyftning. Tredje målet gjordes av Christoffer Söderlund.

Matcherna mot Oddevold och Åtvidaberg visade på en uppåtgående from som vi hoppas hänger kvar.

I måndags, på träningen, fick Grebbestadslaget två negativa besked. Ulrik Karnström tvingas sluta efter sina knäproblem och Ahmed Abdultaofik utvisas förmodligen. Utvisningsbeslutet är dock överklagat men vi vet ännu inte hår det går med detta.

Men vi hoppas på gott stöd för Ahmed Abdultaofik från tillresta Grebbestadsfans och förhoppningsvis även från Lungskilefans då ”Taofik” tidigare spelat i Ljungskile.

Vi tar en liten titt på tidigare möten med Ljungskile

Matcher sedan dessa börjades fylla i på hemsidan, år 2000: Grebbestad och Ljungskile har mötts 1 ggr.
- Noterar att Ljungskile rotat i arkivet och hittat att detta är första seriematchen mellan lagen på 27 år!
- Totalt matcher: 1 st, Grebbestad 0 vinster, 1 oavgjorda, 0 förluster, 0-0 i målskillnad
- Tävlingsmatcher: Inga
- Tävlingsmatcher, DM: Inga
- Träningsmatcher: 1 st, Grebbestad 0 vinster, 1 oavgjorda, 0 förluster, 0-0 i målskillnad
- Fem senaste, senast först (endast 1 match): GIF-LSK 0-0 (2018)
- Det blir 0 mål i snitt/match mellan Grebbestad och Oddevold
- Målrikaste matchen: Inga gjorda mål
- Antal 0-0 matcher: 1
- Största vinsten: Ingen vinst
- Största förlusten: Ingen förlust
- Flest gjorda mål för Grebbestad: Inget gjort mål
- Flest insläppta för Grebbestad: Inget insläppt mål
- Grebbestads senaste målskytt mot Ljungskile: Endast en match registrerad och den slutade 0-0
- Se samtliga tidigare matcher i Grebbestads databas sedan hemsidans start: Ljungskile SK


Tabell
1. Mjällby 23p +1
-----------------------
2. Oskarshamn 23p +8
------------------------
3. Torn 23 +6
12. Ljungskile 12 +4
------------------------
13. Husqvarna 10 -2
-------------------------
14. Skövde 10p -8
15. Grebbestad 8 -7
16. Åtvidaberg 6 -12

Grebbestad, 5 senaste matcher, senast överst
Grebbestad-Åtvidaberg 3-1
Oddevold-Grebbestad 1-1
Grebbestad-Skövde 1-2
Mjällby-Grebbestad 3-2
Grebbestad-Tvååker 0-1

Lungskile SK, 5 senaste matcher, senast överst
Ljungskile-Ängelholm 4-0
Skövde-Ljungskile 1-1
Ljungskile-Oskarshamn 0-1
Karlskrona-Ljungskile 2-1
Ljungskile-Oddevld 4-1

Skytteligan, straffar inom parentes
1. Andreas Birgersson, Lund, 10
2. Liridon Selmani, Oddevold, 9 (2)
3. Emil Åberg, Eskilsminne, 8 (1)
4. Oskar Sverrisson, Mjällby, 7 (3)
5. Robin Book, Utsikten, 6 (1)
5. William Kvist, Oskarshamn, 6

Skytteligan, Grebbestads IF, straffar inom parentes
Christoffer Söderlund 3 st
Hampus Furblad 2 st
Anton Henriksson 2 st
Tobias Carlsson 2 st
Granit Berisha 2 st
Ahmed Abdultaofik 1 st
Mathias Hegeland 1 st

Skytteligan, Ljungskile SK, straffar inom parentes
Robin Strömberg 5 st
Adin Zeljkovic 3 st
Victor Mollapolci 3 st
Jonathan Gustafsson 2 st
Arvin Shojaee 1 st
Hampus Dahlqvist 1 st
Linus Dahl 1 st


Omgång 12

2018-06-16 Tvååkers IF - Husqvarna FF
2018-06-16 Lunds BK - Utsiktens BK
2018-06-16 Åtvidabergs FF - Torns IF
2018-06-16 Skövde AIK - Eskilsminne IF
2018-06-16 IK Oddevold - Ängelholms FF
2018-06-16 Mjällby AIF - Oskarshamns AIK
2018-06-17 Kristianstad FC - FK Karlskrona
2018-06-17 Ljungskile SK - Grebbestads IF

Ljungskile SK Grebbestads trupp mot Ljungskile Nästa match: Ljungskile-Grebbestad

Fullt ös i Kungshamn, 8-1 till spel- och vinstsugna GIF. Semifinal mot LSK.

Distriktsmästerskap
I förrgår 19:00

KUNGSHAMNS IF
8-1

Kungshamnsvallen konstgräs, Kungshamn
Div II Norra Götaland
I övermorgon 14:00
IFK ÅMÅL (b)
Örnäsvallen, Åmål


 
HIF/GIF div. 6
IFK Lane lag 2 (b)
2019-05-26 16:00
Lanevallen

HIF/GIF div. 6
Lysekils AIK lag 2 (b)
2019-05-29 19:00
Gullmarsvallen

F04-06
Hamburgsunds IF (h)
2019-05-28 19:00
Siljevi

GIF/HIF div. 5
IFK Lane (b)
I övermorgon 14:00
Lanevallen

GIF/HIF div. 5
Herrestads AIF lag 2 (b)
2019-05-28 19:00
Undavallen konstgräs