Viktig match hemma mot Åtvidaberg

På lördag tar Grebbestad emot det forna allsvenska laget Åtvidabergs FF. Och det blir en mycket viktig match för de båda lagen då det handlar om en jumbofinal. Åtvidaberg passerade Grebbestad i tabellen genom att vinna senast.

Åtvidabergs FF
Åtvidabergs Fotbollförening, ÅFF, "Åtvid", "Bruket" är en fotbollsförening i Åtvidaberg som bildades den 1 juli 1907 och som utmärkt sig med framgångar på herrsidan. Säsongen 2015 spelade A-laget i högsta serien Fotbollsallsvenskan.

Historia
Åtvidabergs FF grundades 1907 som Åtvidabergs IF. 1935 följde delningen av föreningens sektioner och fotbollssektionen blev Åtvidabergs FF. Initiativtagare till omorganisationen var Elof Ericsson, chef vid Åtvidabergs Industrier. 1932-1933 spelade ÅFF för första gången i Division 2 men klubben degraderades 1935. 1945 förlorade man det allsvenska kvalet mot Djurgårdens IF. 1940 återkom man till Division 2.

1951 kvalificerade sig ÅFF för första gången till allsvenskan. Den första allsvenska säsongen blev ett debacle, då man bara tog en enda seger. ÅFF åkte ur serien och 1959 åkte man ner i Division 3.

Men perioden 1965-1975 blev en guldålder, med svenska liga- och cuptitlar, samt spektakulära internationella matcher mot lag som Chelsea, Bayern München och Barcelona. En andra storhetsperiod inleddes 2010, då ÅFF återkom till Allsvenskan efter 27 år. Därefter har Åtvid under åren 2012-2014 etablerat sig som ett mittenlag i Allsvenskan med tre åttondeplaceringar.

Åtvidaberg har haft många kända spelare genom åren som Ralf Edström, Roland Sandberg, Benno Magnusson och Thomas Wernersson för att nämna några.
Uppgifter ovan hämtade från Wikipedia.

Åter till nutid.
Åtvidaberg har fått en tung start på serien liksom Grebbestad. På de nio första matcherna fick man ihop tre poäng via oavgjorda matcher. Resterande ex matcher innebar förluster och laget parkerade på en 16:e och sista plats i tabellen.

Men nu senast lyckades man vinna med 2-0 hemma mot Karlskrona och man lämnade över jumboplatsen till just Grebbestad.

Segern innebär naturligtvis att Åtvidaberg kommer med ett förstärkt självförtroende.

I segermatchen ådrog man sig en utvisning vilket gör att Khalid Abukar kommer att vara avstängd till denna match.

Grebbestad
Grebbestad tog en viktig poäng mot Oddevold som fortsatt har toppkänning i tabellen. Återigen fin start av Grebbestad som ändå hamnade tidigt i underläge via en extremt billig straff. Efter en skaplig period av Oddevold kom Grebbestad tillbaka och var det bättre laget under de sista 25 minuterna och 1-1 kom välförtjänt när Granit Berisha hittade rätt.

I andra halvlek fick vi se bland annat en galen öppning där chanserna avlöste varandra åt båda håll.

Efter dramatik med ett flertal fina lägen där Jonatan Hårenberg räddade blev det 1-1. Men nu var det ju inte bara Oddevold som hade chanser utan Grebbestad prickade ramen vid inte mindre än fyra tillfällen. En gång i stolpe och tre ggr i ribban. Då förstår ni att segern lätt hade kunna hamna hos vilket lag som helst.

Glädjande var att Grebbestad förutom en bra insats också skapade bra chanser framåt vilket det tidigare varit tunt med. Så detta får vi ta med oss till den viktiga matchen mot Åtvidaberg.

Åtvidaberg och Grebbestad har aldrig tidigare mötts så vi hoppar statistikdelen.

Tabell

Lund-Åtvidaberg 6-3

Skytteligan, straffar inom parentes
1. Andreas Birgersson, Lund, 8
2. Liridon Selmani, Oddevold, 7 (2)
3. Robin Book, Utsikten, 6 (1)
3. William Kvist, Oskarshamn, 6
3. Emil Åberg, Eskilsminne, 6 (1)
3. Oskar Sverrisson, Mjällby, 6 (2)

Skytteligan, Grebbestads IF, straffar inom parentes

2018-06-10 Oskarshamns AIK - Skövde AIK
2018-06-10 Kristianstad FC - Husqvarna FF

Åtvidabergs FF Grebbestads trupp mot Åtvidaberg

Önskar resenärer på linjen Siljevi - Arena Oskarshamn en go och härlig resa i GIF-bussen till och från dagens match !!
Vi är stolta över era prestationer att komma till och spela i div. 1, bara så ni vet !!

Div I Södra
2018-10-13 14:00