Viktig match mot Skövde AIK

På lördag möts två lag i behov av poäng på Siljevi i Grebbestad. Hemmalaget Grebbestad på 15:e plats och 4 poäng möter gästande Skövde AIK på 13:e plats med 5 poäng. En mycket viktig match för båda lagen i bottenstriden.

Skövde AIK
Skövde AIK (Skövde Allmänna Idrottsklubb) är en idrottsklubb från Skövde vars herrlag i fotboll är Skövdes främsta, såväl historiskt som idag (2007). Man har spelat 14 säsonger i näst högsta serien (senast 1995). Den största framgången nåddes 1970 då man kvalade till allsvenskan. Hemmaarena är Södermalms IP.
2000-2002 föll laget ur serier tre år i rad, men 2003 i femman började marschen uppåt igen och den gick ännu snabbare - fyra raka avancemang. År 2006 vann Skövde AIK sin division 2-serie efter att ha besegrat IK Sleipner med 2-1 i en direkt avgörande seriefinal inför 2364 åskådare.

Bildandet
Den 20 juni 1919 samlades några pojkar i ett hus beläget vid "Bryggarns sjö". För nästan alla Skövdebor är detta en helt okänd plats, men den var belägen där Bäckvägen (Östermalm) nu ligger.
Detta hus beboddes av familjen Claesson med sönerna Erik och Gösta. De båda, samt några pojkar till bildade denna dag en förening som kom att kallas Mariebergs IK. De grenar som fanns på programmet från början var fotboll samt friidrott.

En del av de aktiva i den nya föreningen kom från IK Viking, vilken var en liten förening som förde en tynande tillvaro och som snart helt upphörde. När den nya föreningen 1921 sökte medlemskap i Riksidrottsförbundet gjorde man det under namnet IK Viking. Då det redan fanns en klubb i landet med liknande namn fick man lämna ett annat förslag, nämligen Skövde AIK. Klubben fick vid starten 21 medlemmar och ett fotbollslag sattes upp. Medlemsavgiften var då 25 öre/vecka. På den vägen är det och det var så Skövde AIK föddes.

Uppgifter ovan hämtade från Wikipedia.

2015 och 2016 spelade Skövde AIK i samma serie som Grebbestad, div 2 norra Götaland. 2016 vann då Skövde div 2 med åtta poäng före IFK Uddevalla.

Nu till nutid!
Skövde är som sagt, liksom Grebbestad, i behov av poäng. Senast hade man en riktig mardrömsmatch med 0-5 på hemmaplan mot Husqvarna som låg sist och var utan vinst. - Vi gör inte jobbet, var tränarens kommentar efter matchen. Det plus en tidig ledning för Husqvarna gjorde att Skövde rasade ihop. Så vi kan väl räkna med ett revanschsuget Skövde på Siljevi!

Men före matchen mot Husqvarna hade Skövde tre raka matcher utan förlust. Den sviten startade med seger mot Utsikten med fina 4-0 och följdes sedan upp med kryss mot Kristianstad (3-3) och Karlskrona (1-1).

En fin svit där efter lagets tunga start med fyra raka förluster.

Grebbestads IF
Bortamatch senast mot seriefavoriten Mjällby. Förlust 3-2 var väl kanske inte överraskande? Men beakta att Grebbestad hade fem man borta (potentiella startspelare alla) och en 16-åring från start. En 16-åring i David Edvardsson som tidigare inte ens nått en plats i matchtruppen.

Men Grebbestad och bla David gjorde en bra match där främst de första 17 minuterna i andra halvlek lovade gott. Anton Henriksson med ett klassmål till 1-1 efter 57 minuter men tyvärr varade Grebbestad glädje inte längre än till minut 62. Mjällby, helt utan spel så långt i andra halvlek, lyckades då ta sig igenom och sätta 2-1.

Där dog väl matchen lite. Grebbestad tappade det fina spelet medan Mjällby mest hade några farliga inspel och en frispark via muren som smet precis utanför.

På slutet kom 3-1 på straff innan Grebbestad i 92:a minuten reducerade till 3-2 genom Mathias Hegeland. Men sedan var det inte mycket mer kvar än en avspark och Grebbestad fick aldrig möjligheten till kvittering.

Visst, Mjällbys seger var väl inte oförtjänt. Sett över 90 + tillägg var dom lite bättre än oss men det skiljer inte jättemycket trots många poängs skillnad i tabellen.

Framför allt gäller det nog att inte förlora mot Skövde då det minst skulle vara poäng upp till en kvalplats för att hänga kvar i div 1 för Grebbestad.

Laget då: Tobias Luvenberg gjorde comeback senast efter skada vilket bådar gott. Sedan borde väl Granit och Mergim Berisha kunna vara tillgängliga igen efter skada + sjukdom. Christoffer Söderlund avstängd senast är åter tillgänglig. Hur det ser ut med Jonas Henriksson och Ahmed Abdultaofik vet jag i dagsläget inte.

Tabell

Skövde-Utsikten 4-0
Oddevold-Skövde 1-0

Skytteligan, straffar inom parentes
1. Liridon Selmani, Oddevold, 7 (2)
2. Robin Book, Utsikten, 6 (1)
2. Andreas Birgersson, Lund, 6

2018-06-02 Ängelholms FF - Utsiktens BK
2018-06-03 Husqvarna FF - Åtvidabergs FF

Skövde AIK

Önskar resenärer på linjen Siljevi - Arena Oskarshamn en go och härlig resa i GIF-bussen till och från dagens match !!
Vi är stolta över era prestationer att komma till och spela i div. 1, bara så ni vet !!

Div I Södra
2018-10-13 14:00