Seriefavoriten Mjällby borta på söndag för Grebbestad

Champions League finalen på lördag bevakas av Grebbestads lag och ledare i Helsingborg. Ja, matchen mot Mjällby innebär en hel del mil att resa för att komma till Strandvallen och Grebbestad har beslutat att ta en övernattning för att inte få allt för sega ben på grund av lång resa

Mjällby
Mjällby Allmänna Idrottsförening, bildad 1 april 1939[, är en fotbollssklubb från Sölvesborgs kommun med hemmaplan i byn Hällevik på Listerlandet i Blekinge län.

Hällevik har bara 813 invånare.

Säsongen 2010 återkom till Mjällby AIF till Allsvenskan efter att ha vunnit Superettan 2009.

Klubbens hemmaarena heter Strandvallen och dess supporterklubb Sillastrybarna.

Med åtta säsonger i Allsvenskan, senast 2014 är Mjällby AIF den mest framgångsrika klubben i Blekinge län, de följs av Högadals IS som spelat en allsvensk säsong. Mjällby AIF spelar år 2016 i Division 1 södra.
De före detta landslagsspelarna Christian Wilhelmsson och Mattias Asper är fostrade i klubben. De båda avslutade sina spelarkarriärer i klubben år 2015.

Klubben bildades den 1 april 1939 genom en sammanslagning av de båda klubbarna Listers IF och Hälleviks IF. Klubben spelade i de lägre divisionerna i Blekinge och pendlade mellan division 5 och division 3. Sin bästa säsong under de här åren hade klubben säsongen 1942/43 då de slutade sexa i division 3. Säsongen därpå föll de dock ner tillbaka till division 4.

Den 28 juni 1953 invigdes klubbens nya idrottsplats Strandvallen på vilken de ännu spelar sina hemmamatcher. Invigningsmatchen var en uppvisningsmatch där klubben för första gången mötte ett utländskt lag på hemmaplan när tyska Germania Leer kom på besök. MAIF vann matchen med 4-1.

Klättringen genom serierna (1975-1979)
Säsongen 1975 vann klubben division 4 med god marginal före tvåan Ronneby BK och påbörjade då sin klättring upp genom seriesystemet.[6] Redan säsongen därpå vann klubben division 3 och fick kvala till division 2.

De vann sin kvalgrupp före IFK Ulricehamn, Västra Frölunda IF och IFK Ystad och blev därmed för första gången i klubbens historia klara för division 2 säsongen därpå.

Första säsongen i division 2 slutade Mjällby på en fjärdeplats, 11 poäng efter Åtvidabergs FF på första plats.[8] Säsongen därpå, 1978, slutade Mjällby återigen fyra, men den här gången slutade de endast tre poäng efter IS Halmia på förstaplatsen.

Den tredje säsongen i division 2, 1979 lyckades Mjällby med fem poängs marginal ner till tvåan Helsingborgs IF vinna division två södra och blev därmed klara för Allsvenskan säsongen 1980.
Tre allsvenska säsonger (1980-1985)

Säsongen 1980 debuterade så Mjällby AIF i Allsvenskan, men premiären blev inte som klubben hade tänkt sig. Även om hela 8 438 åskådare kom (än idag publikrekordet på Strandvallen) till matchen mot Kalmar FF så skadade sig lagets viktiga danske anfallare Flemming Pehrson efter endast 11 minuters spel och matchen förlorades med 0-1.

Den förlusten följdes av fler. På sommaren hyrde klubben in den engelske proffsspelaren Frank Worthington från Birmingham City FC som endast hann med att spela 10 matcher och göra 4 mål för klubben innan han flyttade tillbaka till England. Laget slutade till sist på sista plats med 11 ihopspelade poäng, tio poäng ifrån Djurgårdens IF ovanför nedflyttningsstrecket.
Uppgifter ovan hämtade från Wikipedia.

Nu till nutid!
Jättefavoriter till serieseger i år. Och starten har varit bra även om ett bakslag kom i förra omgången där man trots ledning mot slutet ändå föll med 3-2 mot Utsikten så räkna med ett lag som snabbt vill tillbaka som vinnare! Formen är det annars inget fel på och före förlusten mot Utsikten hade man fem raka vinster.

Grebbestads IF
Grebbestads senaste match mot Tvååker såg bra ut 50 minuter innan domarteamet förstörde matchen med en felaktig utvisning. Utvisningen blev helt avgörande då Grebbestad så långt i matchen varit det bättre laget.

Men efter utvisningen tog Tvååker över spelet men Grebbestad försvarare sig bra och det var väl fram till segermålet bara en målchans för Tvååker efter utvisningen. En frispark som räddades fint av Jonatan Hårenberg.

Men med ca fem minuter kvar hade Grebbestad tyvärr inte full koll på Victor Andersson som kunde nicka in – på en hörna. Surt, riktigt surt.

- Felaktig utvisning
- Förlust, troligen pga utvisningen
- Avstängning på Christoffer Söderlund pga utvisningen

Efter matchen mot Tvååker spelade Grebbestad i veckan kvartsfinal i DM och där besegrades Henån (div 4) med 4-0. Stort övertag matchen igenom och kanske borde vi skapat ytterligare bra lägen. Men viktigast, inga fler skador!

Men matchen belyste ända att vi skapar lite för lite framåt och till Mjällbymatchen saknas också skadade Ahmed Abdultaofik och Jonas Henriksson.

Tobias Luvenberg då? Löptränar bra i alla fall vad jag hört (har ej besökt träningarna). Men är han spelbar? Skadorna kan kanske öppna för pigge Oskar Lindberg? På söndag vet vi, och i morgon kanske vi kan lägga ut en trupp?

Grebbestad och Mjällby har aldrig tidigare möts så vi hoppar statistikdelen från tidigare matcher

Tabell

Mjällby-Eskilsminne 2-0
Tvååker-Mjällby 2-5

Skytteligan, straffar inom parentes
1. Robin Book, Utsikten, 6 (1)
1. Andreas Birgersson, Lund, 6
1. Liridon Selmani, Oddevold, 6 (1)
4. Sonny Karlsson, Oskarshamn, 5

2018-05-29 Skövde AIK - Husqvarna FF

Mjällby AIF

Ont i halsen i dag!
Ensam hejarklack i går på Skarsjövallen!
Ni får ordna en hejarklack med ledare även till bortamatcherna.
Lycka till i resten av serien!
Mvh Jonas

Div I Södra