Årspremiär på Siljevi när Ängelholm kommer på besök

Äntligen! Hemmamatch på Siljevi. Ja det har nog alla Grebbestadsspelare och fans väntat på. Nu är det äntligen dags då Ängelholms FF kommer på besök på söndag!

Ängelholms FF
Ängelholms IF, grundat 1905, var fram till 1970-talet den dominerande fotbollsklubben i Ängelholm. Laget hade sin storhetstid på 1930-talet, då man spelade fyra säsonger i division II med storheter som Malmö FF, Halmstads BK samt Helsingborgs IF. Under 1950-och 1960-talet höll man företrädesvis till i division III och IV.

1960-talet: Skörpinge GIF[redigera redigera wikitext]
I slutet av 1960-talet tog Skörpinge GIF, etablerat 1950, steget upp samma serie som ÄIF och konkurrensen om talangerna hårdnade. Skörpinge hävdade sig väl och nosade i början av 1970-talet på division III och var då också nummer ett av fotbollslagen i Ängelholm.

1975: Långa och intensiva diskussioner[redigera redigera wikitext]
Under 1975 fördes långa och intensiva diskussioner om ett samgående mellan klubbarna. Drömmen var att föra upp ett Ängelholmslag till elitfotbollen och en majoritet av medlemmarna insåg att något måste hända för att visionen inte enbart skulle förbli en dröm. En grupp över klubbgränserna fick den svåra uppgiften att sy ihop en överenskommelse mellan klubbarna om ett samgående. 1976 blev sammanslagningen ett faktum under det nya föreningsnamnet Ängelholms FF.

Vid två tillfällen har man varit i superettan och som bäst har man kvalat för spel i allsvenskan.

22 december 2016 begärde klubben konkursansökan men 17 januari meddelade klubben att man räddades från konkurs.
Uppgifter ovan från Wikipedia

2017 slutade Ängelholm på en åttonde plats i div 1 södra.

Årets serie har man öppnat ganska okej och man har på de fyra inledande matcherna endast en förlust och den kom mot Kristianstad.

Senast mötte man Åtvidaberg och vann hemma med 2-1.
På bortaplan har man så här långt en vinst och en förlust. Vinsten kom mot Skövde i premiären med 0-2.
En kille att se upp med för Grebbestads försvar är Andreas Karlsson som delar ledningen i skytteligan med sina 3 mål på de fyra första omgångarna.

Grebbestads IF
Så kom den då! Den efterlängtade första poängen någonsin i div 1! Borta mot Lund gjorde Grebbestad en härlig kämpamatch efter en darrig start på matchen.

Ja, inledningen mot Lund var inte så bra. Stora problem med Lunds djupledsspel bäddade för 2-0-ledning för hemmalaget efter 20 minuter.

Även om Lund genomgående i matchen sedan hade fler målchanser än Grebbestad så jobbade Grebbestad i slutet av halvleken in sig ordentligt i matchen spelmässigt.

Belöningen kom i form av 2-1 i 44:e minuten då ett fint anfall på vänsterkanten fick ett bra avslut. Ahmed Abdultaofik hittade Christoffer Söderlund ner mot kortlinjen. Christoffers inlägg tajmades perfekt av Anton Henriksson som snyggt nickade in reduceringen.

Andra halvlek 45 minuters (50 minuter) malande tryck från Grebbestads sida. En riktigt bra halvlek med stort tryck mot hemmalaget Lund. Men Grebbestad skapade knappast en uppsjö med avslutslägen trots övertaget.

I stället var Lund nära vid några omställningar att punktera matchen med ett 3-1 mål men detta kom inte. Matchen tickade upp över 90 minuter och det såg kört ut för Grebbestad. Men så kände knappast spelarna som fortsatte att trumma på och gav allt man kunde.

Så i 95:e minuten tappade lund boll och Grebbestad ställde om snabbt. Man hittade Oskar Lindberg som tog sig in i planen, hittade Jonas Henriksson med en härlig passning. Jonas spelade in centralt längs backen och där dök Ahmed Abdultaofik upp och tryckte in 2-2!

Vilken grym känsla att få kämpa sig till denna poäng och Ahmed Abdultaofik kunde knappt ta sig tillbaka på egen planhalva då han hade krampkänningar. Men trots detta förmådde han offra sig i en sista löpning som skulle ge Grebbestads första poäng någonsin i div 1.

Stycket ovan symboliserar verkligen Grebbestads insats under andra halvlek där alla gav allt och kanske var det detta vi behövde. Kanske kan detta sporra oss för tre poäng på söndag?

Vid 16:45-tiden ungefär har vi svaret...

Välkomna till Siljevi!

PS: I morgon i andralaget gör Mergim Berisha comeback i spel och han närmar sig spel för a-laget igen!

Då detta är första matchen mot Ängelholms FF så hoppar vi av naturliga skäl statistikdelen som vi brukar ha med.

Tabell
1. Torn 12p +4
-----------------------
2. Mjällby 10p +8
------------------------
3. Oddevold 10p +5
6. Ängelholm 7p +2
12. Ljungskile 2p -2
------------------------
13. Åtvidaberg 2p -3
-------------------------
14. Grebbestad 1p -4
14. Huskvarna 1p -4
16. Skövde 0p -8

Grebbestad, senaste matcher, senast överst
Lund-Grebbestad 2-2
Grebbestad-Karlskrona 0-2
Torn-Grebbestad 2-1
Grebbestad-Oskarshamn 1-2

Ängelholm, senaste matcher, senast överst
Ängelholm-Åtvidaberg 2-1

2018-05-06 Grebbestads IF - Ängelholms FF
2018-05-06 Torns IF - IK Oddevold

Ängelholms FF Truppen mot Ängelholm

Ser i artikeln om matchstatistiken att J Henrikssson nu ligger på plats 15 i gjorda mål för gif genom tiderna.

Sorterar man på bara a-lagsmål ligger han 4:a efter J Söderlund (154), Bernt (121) och Curt (80).

Jonas hade efter säsongen 2017 gjort 75 och står med årets två pytsar alltså på 77. Tredjeplatsen inom räckhåll!

Tittar man istället på mål/match (för spelar som gjort mer än ett mål) så ligger han tvåa med ett snitt på 0,77 mål/match. Etta är Bernt med 1,12 mål/match.

Pllana och J Söderlund trea och fyra på 0,71 resp 0,64 mål/match.

Distriktsmästerskap
I förrgår 18:45