Dags för match, vi kollar läget med Matti Demegård

På lördag är det dags för årets första träningsmatch, och det mot tufft tufft motstånd direkt. IK Gauthiod kommer på besök. Klart redan nu är att spelare som Markus Svensson och Jonas Henriksson missar matchen.

Inför den kommande matchen passade vi på att ta en pratstund med Matti Demegård före den sista träningen före matchen.

Hej Matti, hur är läget?
– Bra, alldeles utmärkt.

Grebbestad är nu inne på sin fjärde träningsvecka och det är dags för den första träningsmatchen. Har förberedelserna gått som du önskar?
– Det har väl varit lite svårt av olika anledningar. Dels och framför allt av väderlek vilket har gjort att vår fotbollsplan inte alltid varit så bra att kunna bedriva träning på. Det har varit snö som omvandlats till is vilket gjort att vi fått anpassa oss och sänka kraven på vissa saker.

– Sedan har vi i en del träningar varit undertal när det gäller numerären. Men utifrån detta så har vi gjort det bra tycker jag.

Vi har ju haft lite småskavanker på en del spelare som Markus Svensson, Jimmie Larsson och Felix Norén. Hur ser det ut där nu?
– Ja, där har du tre spelare som haft skavanker. Inget allvarligt men det har ändå inneburit att dom varit borta från träning. Markus Svensson kommer inte att vara med mot Gauthiod då han inte är helt förberedd för match ännu men vi hoppas han är tillgänglig helgen därpå i stället.

– Jimmie Larsson och Felix Norén finns tillgängliga för matchen.

Det har varit lite tunt i truppen en period men det senaste har Sportchefen fått ett antal underskrifter så vi numera är 19 man. Det börjar se bra ut?
– Så är det och det är så verkligheten ser ut idag, för många klubbar. Trupperna är klara allt senare vilket då gör att numerären har varit lite lågt vilket gör att man inte kan träna på allt som man vill. Men då får man bara köpa läget, det är inget att gnälla över utan man får göra det bästa av det.

Första matchen här då, mot Gauthiod. En tuff start direkt mot ett bra lag där vi hade två tuffa matcher i fjol
– Ja, det är en tuff match. Gauthiod var i fjol ett väldigt bra lag, framför allt under hösten där dom hade en fantastik svit. Dom var med i kampen hela vägen in i kampen om de två viktiga topplatserna men man räckte inte riktigt ända fram. Det kommer att bli en bra utmaning.

Vi vann ju borta mot dom men föll hemma med 3-4 med inte allt för många matcher kvar att spela. Hur tung var den förlusten?
– Man kan väl tycka att förlusten blev lite onödig. Samtidigt var jag väldigt nöjd med vår andra halvlek. Vi hamnade i underläge, en man mindre, och en dålig prestation i första halvlek. Vi hämtade ändå upp underläge två gånger om i den andra. En riktigt bra andra halvlek. Men vi lyckades inte knyta ihop säcken och ta en poäng som vi hade inom räckhåll utan tappade precis i slutet.

Vi vill du helst få ut av själva matchen till helgen?
– Rent allmänt att man får känna på matchspel. Man får komma ut på stora ytor, möte ett motstånd och spela 11 mot 11. Sedan vill man naturligtvis se vissa saker, vissa linjer i vårt försvars och anfallsspel och framför alt våra principer. Att man börjar skönja linjerna. Sedan förväntar jag mig inte att allt klaffar där direkt i första matchen. Och känna på matchtempo.

Spelare som inte kan vara med, Markus Svensson nämnde du. Jonas Henriksson kan inte vara med och så har vi Ulrik Karnström som inte riktigt är klar efter sin skada. Har vi andra som kanske inte kan vara med för att dom inte riktigt är klara för matchspel?
– Jag räknar nog med att alla andra är tillgängliga för spel och vi kommer att plocka med alla. Vi vill undvika att spela för många spelare med många minuter. Det blir en första match där många får känna på det.

Då tackar jag så mycket
– Tack.

Matti Demegård

GIF visar väldigt stark moral