Mattias Svenssons karriär har fått ännu ett nytt avbrott

2012 kom Mattias Svenssons negativa besked: Sämsta knäet vi sett på en kille i din ålder, sa läkarna. Mot alla odds var Matti tillbaka på planen 1,5 år senare, 2014. Känslan har ändå varit där att Matti inte fullt kommit tillbaka till den spelare som satte 21 mål för GIF 2012. Och nu missade Matti hela 2017 och nu har även beskeden kommit med nya operationer vilket i bästa fall innebär comeback 2019.

Hej Matti, hur är läget?
– Jo det är bra

Din fotbollskarriär går allt annat än spikrakt framåt?
– Ja det kan man väl säga. Det går väl inte jättebra just nu så det är lite segt för tillfället.

2012 kom de första beskeden om ditt knä och det var inte positivt, berätta
– Dom var inne och skulle kolla lite i knäet bara, en rutingrej då jag haft lite problem innan. Då hittade dom broskskador som inte såg så bra ut så då var det väl egentligen färdigspelat. Det var det sämsta knä dom sett på en kille i min ålder, sa dom.

Men du och dina föräldrar gav inte upp utan jagade lösningar
– Ja, och jag fick kontakt med en läkare som är duktig på broskskador och transplantationer. Så han gjorde detta på mig och det fungerade bra i några år. Men nu är det inte så bra igen.

Du fick transplanterat brosk och gjorde i juli 2014 comeback i a-laget och du gjorde mål direkt. Kommer du ihåg vilka du nätade mot i en träningsmatch?
– Ja det gör jag, jag tror det var Vänersborgs IF om jag inte minns fel? (rätt svar Vänersborgs FK)

I serien fick du två starter underhöstens matcher och du gjorde ett seriemål som inhoppare mot Gauthiod. Beskriv känslan efter första seriemålet på nära två år?
– Det var väldigt speciellt kommer jag ihåg. Jag trodde ju inte jag skulle få uppleva det igen, att spela fotboll över huvud taget. Jag kom in i div 2 en serie jag aldrig spelat i så det var speciellt att få göra mål. Jag blev lite rörd faktiskt. Sedan gick det ju käpprätt åt helvete lite senare men, hehe.

Ja, du höll på att ställa till det i den matchen, Inhopp minut 65, mål minut 71 och du fick rött kort i 78:e minuten
– Ja det stämmer, men jag tycker domaren överdrev lite med rött kort men det var bara att bita i det sura äpplet och gå av planen.

Före skadan var du helt ordinarie i laget. 2015 och 2016 pendlade du mellan starter och på bänken. Hur tycker du det gått under denna period. Du har väl ändå inte riktigt nått upp till samma nivå?
– Det kan jag hålla med om, att jag inte nått upp samma nivå. Det kan ju vara så att jag aldrig varit riktigt 100 i knäet? Sedan så var jag ju borta nästa i två år och vid comebacken fick jag aldrig eller nästan aldrig två 90 nittiominuters matcher på rad. Möjligen en enstaka gå men inte mer så jag har inte riktigt fått chansen heller till att spela så mycket som jag behövt efter att ha varit borta i två år.

Hur har knäet känts under dessa år?
– Det är ju inte 100 %, det är det inte, eller var. Jag kunde inte träna två dagar på raken som alla andra kan så jag har svårt med två dagar på raken. Vissa dagar har det varit lite bättre andra dager lite sämre. Men det har ändå fungerat så jag kunnat spela.

Det blev inget spel 2017 under Matti Demegård...
– Tyvärr, jag hade sett fram emot att spela under en ny tränare med lite nytänk och så. Det kändes bra inför säsongen men det gick inte så jag har inte fått spela något vilket är tråkigt men det har gått bra för laget ändå.

Nu klart med nya operationer, två st. Berätta
– Stämmer. Jag skall in 27:e november då dom skall ta ut lite brosk och odla det i sex veckor för att sedan operera in det i januari, troligen i slutet där.

Vad händer sedan? Då blir då borta 1 år till. Orkar du komma tillbaka igen
– Ja minst 12 månader från att man opererar in brosket blir jag borta. 2019 skall jag kunna vara tillbaka om det går bra. Jag tror nog att jag skall komma tillbaka. Bara det känns bra efter operationen. Läkaren säjer väl att knäet inte ser så bra ut men blir det bra och känns bra så kommer jag att försöka. Det känns att man är sugen.

Kommer du att vara med på något vis i klubben under 2018? Ledare, materialare eller annat?
– Jag vet inte, vi får se. Vi har pratat lite löst på det men det är nog inte omöjligt. Jag tycker det är roligt att vara med och nu är det ett steg upp så det är kul och se hur det fungerar. Jag får prata med dom och se vad det kan finnas för mig?

Som materialare, håller du ut längre än Långström?
– Hehe, det skulle jag nog tro, körde han tre träningar? Det borda man klara

trist på planen men du har fått lite glädje vid sidan om i stället. Du har gått och blivit pappa
– Ja, det var något kul denna hösten, förutom seriesegern. Det var väldigt roligt och en speciell känsla. Svårt att förklara och beskriva den känslan, det är väldigt speciellt

Det hjälper väl till med den glädjen när det varit tråkigare med fotbollsbiten för dig
– Jo det gör det absolut, det är en stor glädje så det hjälper till. Det är ju trots allt bara fotboll.

Önskar dig lycka till framöver och hoppas att operationerna går bra
– Tack så mycket, det hoppas jag med.

Mattias Svensson Chockbesked för Mattias Svensson

Grattis Tobias Carlsson till priset som Sveriges bästa back i div. 2! Mycket välförtjänt!

2017-10-15 15:00

SKOFTEBYNS IF