Studiebesök hos Sarpsborg 08 samt måndag 30:e oktober träningstart – intervju med Peter Svensson

I ett led för kommande säsong har Grebbestads IF varit på studiebesök hos Tippeligalaget Sarbsborg 08.
Samt intervju med Peter Svensson: Under säsong har han en del att stå i som lagets Sportchef. När säsongen är slut har han oerhört mycket att stå i. Och inte blir det mindre i år, då Grebbestad för första gången skall spela i div 1.

Se bilder från Grebbestads besök hos Sarpsborg 08 och även träningstarten

Hur är läget Peter ”Lillen” Svensson
– Jo det är bara bra. Nu jobbas det för fullt och det är min tuffaste period efter serien är slut och fram till seriestart. Det är den period jag har mest att göra och så är det nu med. Et är full fart och mycket telefon på kvällar och så..

I går så var ni ett gäng ifrån Grebbestads IF som var och besökte i Sarbsborg 08. Ett studiebesök samt match, berätta lite om detta
– Det är Magnus Fröjd som varit initiativtagare till detta. Han är Norgefrälst och han tyckte med all rätt att vi borde åka och besöka Sarpsborg 08 som är en väldigt ung klubb i Norge. Dom bildade föreningen som namnet säger 08 (2008) i fjärde division och ligger numera på tredje plats i tippeligan. Dom har gjort en resa som lite påminner om vår även om vi inte är allra högst upp. Det var kolossalt intressant att lyssna på vad dom hade att berätta om hur dom har utvecklat föreningen.

Finns det något som man enkelt och kort kan beskriva om här?
– Dom har egentligen tre ledord i allt dom gör: Omdöme, ekonomi och sportsligt. Dom jobbar efter detta i nämnd ordning i allt dom gör. Dom gör inget ekonomiskt dumt som att värva fem spelare bara för att dom måste hänga kvar i en serie. Då tar dom hellre ett steg ner, laddar om och då förhoppningsvis tar sig tillbaka med en fortsatt sund ekonomi hela tiden. Det sportsliga är aldrig viktigare än omdöme och ekonomi när man skall värva spelare bla.

Något annat som är värt att nämna från besöket?
– Jo det är väl att dom är lite nyfikna på vår klubb och dom har bland annat full koll på en av våra unga spelare, David Edvardsson. Jag pratade med deras sportchef i 30 minuter och dom kände väl till David. Sedan pratade dom om eventuellt samarbete som att dom bland annat kan komma till Grebbestad och träna och spela match mot oss till sommaren.
– Dom pratade även om att vi får skicka ungdomsledare som får se hur dom jobbar osv. Dom har tror jag det var ett guttelag 14 år, 17 och 19-årslag som dom driver i akademiform. Där finns säker mycket för ungdomsledare och även för vår förening i stort att lära av denna förening.

– Även om dom är på en högre nivå än oss finns det saker vi kan lära oss av detta och beta ner i mindre saker som kan passa oss så det är nog inte omöjligt att vi kommer att kontakta dom igen.

Ni såg en match med, Sarpsborg 08-Sandefjord, hur gick det?
– Sarpsborg 08 vann med hela 5-0 och dom var helt överlägsna i matchen. Då hade dom ändå förlorat mot Sandefjord i våras. Men Sarpsborg har nog spelat upp sig en hel del sedan dess och var nu som sagt helt överlägsna och det kunde blivit ännu större seger.

Då går vi över till vad som händer i Grebbestad. Det väntar ju div 1 till året så första frågan blir: Har du hunnit att fatta detta ännu?
– Jo det har ja allt. Vi jobbar stenhårt hela föreningen med detta, allt från sponsorgrupper till värvargäng, avtalsgäng, ordförande. Alla som är med i förening jobbar hårt med detta för tillfället. Så som svar på din fråga: Vi har allt varit tvungna att fatta detta :-)

Om vi blickar tillbaka dryga två veckor så blev Grebbestad klart för div 1. Och vi är nog många som sett klippet på Bohusläningens sida när dom sände live där då du går fram och tillbaka och mobilen i örat och du sedan får beskedet att matchen i Trollhättan slutade 2-2. Kan du beskriva känslan?
– Det var nog det mest nervösa jag har varit med om i mitt liv. För i sort sett samtidigt som vår match var slut, eller till och med lite efteråt nåddes vi att 2-2 i Trollhättan och då behövde dom ju bara ett mål till för att peta bort oss från seriesegern. Minst kvalspel hade vi ju säkrat via vår vinst. Men kval är ju alltid ovisst och det har man ju sett på Trollhättan som nu ligger pyrt till där. Det var en underbar känsla som sagt och vi hade Mikael Albrektsson på plats som rapporterade för oss och jag hade honom på tråden och om man lyssnar noga på klippet så hör man hans röst att han ropar att där går slutsignalen. Så det var ganska mäktigt här på Sparvallen. Det var liksom knäpp tyst vilket man hör på klippet där tystnaden vändes till ett kolossalt jubel. Det var ju mycket åskådare så det var häftigt.

Hur många gånger har du själv sett klippet?
– Jaha du... det är kanske 4-5 gånger har jag nog sett det? Jag har ibland plockat fram det på någon kväll och tittat och så där. Sedan ploppar det ju upp på facebook ibland och då kan man ju inte låta bli att trycka igång det. Jag är ju inte heller ensam om att ha sett det. Jag tror att för en vecka sedan var 25000 visningar så det är många som gillar den. Det kanske är mitt hopp dom vill se? Jag vet inte :-)

Grebbestad har ju nu tre seriesegrar på bara sex säsonger. Först div 4, året efter div 3 och nu fjärde året i 2:an ny serieseger. Är det lika roligt varje gång eller smäller exempelvis årets serieseger högre?
– Jag vet inte riktigt? Jag skulle tro att just när det är klart så är det nog lika roligt varje gång. Men det är klart att ja får nog säga att just den här sista så minns man väl den mest ändå? Sedan är ju ju lite unikt att en så liten lantortslag som Grebbestad kan ta sig upp bland de stora herrarna. Vi har väl redan n spelat många matcher mot lag från större orter i div 2 men nu tar vi ytterligare ett kliv till vilket i säg är helt fantastiskt. Jag har märkt i kommunen då jag jobbar i Tanum och träffar mycket folk i jobbet och så mycket grattis och lyckönskningar som vi nu fått så känns det lite som det är hela områdets grej och många gläds med killarna i laget.

Hur var detta möjligt egentligen, något enkelt svar på det?
– Jag har fått frågan förut och jag är kanske lite tråkig men det blir återigen samma svar. Vi har 7-8 egna produkter spetsat med killar från närområdet. Dom har blivit ett sammansvetsat gäng som känner varandra utan och innan. Dom är ute på samhället tillsammans och umgås på fritiden, dom tränar tillsammans. Det är en lagsport och det är viktigt att dom trivs med varandra vilket killarna gör. Sedan är närområdetstänket som vi har en nyckel med och vi har i och för sig inte ekonomi till annat. Sedan är det givetvis lite tur i ett så här litet samhälle och vi fått fram några bra ungdomskullar tackvare bra ungdomsledare. Sedan kan det ju vända snabbt ner igen och det är vi väl medvetna om.

Blickar vi tillbaka 1,5 år i tiden ungefär så spelade Grebbestad jumbofinal borta mot Gunnilse. Och nu då 1,5 år senare seriesegrare i div 2. Det borde väl inte vara möjligt?
– Det var ju faktiskt på min 50-årsdag som det hela vände, segern borta mot Gunnilse. Vände och vände. Div 2 är ju bra nog egentligen och hade vi legat i de nedre regionerna där hade vi inte behövt skämmas. Men visst var det en lite vändning och vi vann väl en 10-11 matcher i rad med start där. Sedan har det liksom bara rullat på vilket bevisar att självförtroende betyder mycket i idrott. Sedan glömde jag hu att tränarstaben med Matti Demegård, Jonatan Hårenberg och Mikael Mattsson betytt mycket. Det vi komit tidigare har till stora delar berott på talangen killarna har haft. Nu har vi slipat på detaljer som finslipa försvarsspel och anfallsspel vilket betytt mycket.

Jag tycker detta laget överraskar mig gång på gång. Känner du det samma och vad tror du, kan dom fortsätta att klättra?
– Hade du ställt frågan för mig när vi gick upp i tvåan, att vi skulle kunna fortsätta och klättra. Det hade jag aldrig trott men jag blir precis som du lika överraskad av laget. Inför säsonen hade jag inga tanker om att gå upp. Jag var till och med orolig när seriestarten närmaste sig, håller vi i tvåan i år. Men inget är omöjligt och träffen vi hade med Sarpsborg 08 har ju verkligen visat att inget är omöjligt. Sa jag säger inte at det inte komer att hända men jag säger inte att det sker 2018...

Hur ser dina dagar ut nu? Ganska intensiva? Då det gäller få Siljevi spelbar för div 1, kontraktera tränarstaben och inte minst få ihop ett slagkraftigt lag
– Det är blandat. Vissa stunder är man förhoppningsfull för att det sedan ser tungt ut. Men jag tycker ändå att det känns bättre i år med kontakter med spelare och jag upplevde att det var klart rörigare ifjol. Jag har ringt runt till alla spelare och i princip alla positiva till fortsatt satsning när det gäller den befintliga truppen. Jag tror att vi har ett gott rykte och borde kunna locka till oss några spelare utifrån. Vår nackdel där är ju att vi aldrig kan konkurrera med lönerna till spelarna. Vill dom tjäna pengar skall dom inte komma till Grebbestad. Vi får förlita oss på att dom vill hit och kanske då få en chans att visa upp sig.

Om vi börjar med Siljevi, vad behöver fixas för att det skall vara okej att spela där?
– Den stora grejen är säkerheten. Det kan koma lag med ett gäng supporters och då måste vi veta exakt hur många som är på arenan samt veta vilka som är här. Så det är säkerhet som är den stora grejen som bland annat innebär stängsel runt arenan och där är vi igång och pratar med diverse folk. Det är inga jättegrejer som skall lösas.

Avbytarbåsen, behöver dom flyttas?
– Vi har vänt och vridit på det där. Egentligen skall dom vara betydligt närmare mittlinjen. Tekniska området skall väl börja en meter från mitten och sedan gå åtta meter och inne där skall då båset vara. Om vi inte skall gräva ner dom så bara huvudena sticker upp så är det den bästa placeringen som vi har idag. Så vi hoppas att dom skall kunna stå kvar som dom gör idag. Men det vet vi inte om dom får ännu. Det har ju fungerat i div 4, div 3 och div 2 så jag skulle bli förvånad om det inte kan fungera i div 1.

Tränarstaben då? Hur ser det ut där? Jag antar att samtal är igång med årets gäng?
– Det hoppas jag verkligen. Det är prio 1 för oss. Oavsett vilken spelare man pratar med så vill dom veta vem som är tränare. Vi har en dialog tätt med framför allt Matti Demegård. Jag hoppas att det är löst inom denna vecka. Det är väl i och för sig andra veckan i rad jag säger detta men vi är närmare en lösning

Spelartruppen då. Hur ser det ut där? Är de första spelarna nära att börja skriva på?
– Det är som jag sa, vi måste få klart med Matti Demegård först, eller hela tränarstaben rättare sagt. Sedan hoppas jag att det börjar rulla in spelare. Vi höll väl på till slutet av februari ifjol så jag känner ingen panik men det är ju skönt att börja få in den befintliga truppen att bli klar för 2018.

Ni börjar nu träna och det är en ny kille här. Kommer det fler som ni vill se och känna lite på?
– Det är inget klart med det i dagsläget. Med det är klart att förhoppningen är ju så förstås. Killen som är här idag kommer från Kvik Halden och det är han själv som hört av sig. Så honom hade vi ingen koll på sedan tidigare och då är det nödvändigt att dom visar upp sig.
– Andra vi är intresserade av är killar vi vet vad dom går för och där har vi inte behovet av att se dom i träning. Men vi kommer nog att vilja att dom kommer och kör några pass så dom får träffa killarna och känna på miljön. Lite för sin egen skull.

Spelarförluster? Läst om Marcus Broberg och Erik Andreasson…Något mer att berätta där?
– Det är väl dom två i dagsläget. Båda tycker det är tråkigt att inte kunna följa med upp i ettan. Marcus Broberg studerar i Göteborg och har varit ganska skadebenägen. Han har behovet att kunna träna mycket och regelbundet för att hålla sig skadefri vilket inte går med studierna. Erik Andreasson bor i Munkedal, jobbar i Kungshamn och spelar för oss med begränsad speltid i år. Det gör att han får det tufft med tid och han väljer att kliva av. Båda har trivts bra här och hade gärna varit kvar.

Vi hade tre spelare som missade hela denna säsong (2017), status där
– Ulrik Karnström är sugen och ligger väl bäst till med sin skada. Vi hoppas att han är klar för att köra för fullt i januari.
– Vad det gäller Olle Kristoffersson är det lite mer ovisst. Han känner sig inte helt bra i knäet för tillfället. Men vi hoppas att han blir bättre och helt återställd och kan satsa för fullt.
– Mattias Svensson. Han missar även 2018. Han kommer att göra en 2 stegs operation. I november skall dom in och ta ut och odla brosk för att sedan i januari operera in brosket. Detta gör att han missar även hela 2018 och vi får väl se hur det kan gå sedan för honom.

Därmed tackar jag för pratstunden
– Tack själv och jag vill passa på att tacka Sarpsborg 08 för vårt besök igår som var helt fantastisk!

Sarpsborg 08, Norge

Grattis Tobias! Lycka till och välkommen tillbaka om några år.

Div I Södra
2018-11-10 14:00

HUSQVARNA FF
3-2

Vapenvallen, Husqvarna
Inga matcher planerade.


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.