Intervju med Matti Demegård inför seriestarten

Grebbestad startar serien lördag 8 april hemma mot en av seriefavoriterna, Karlstad BK. Därmed är det hög tid att se hur läget är i Grebbestad inför seriestarten.

Intervjun görs dryga veckan före seriestarten och ytterligare en match skall spelas så tänk på detta när ni läser (Torslanda 31 mars, blev vinst med 2-0 borta).

Grebbestad har ju inför året en ny tränarkonstelation vilket gör det ännu mer spännande. Matti Demegård är ny huvudtränare tillsammans med Jonatan Hårenberg. Bakom dessa finns Mikael Mattsson som snart har varit med i 100 år (?).

Grebbestad gör nu sin fjärde säsong i div 2 och har tidigare placeringarna: 4:a, 3:a och ifjol 6:a. Fjolårsplaceringen var helt klart en besvikelse men efter en bedrövlig första halva av serien spelade Grebbestad upp sig av blev slutligen 6:a.

Hej Matti Demegård, ny tränare i Grebbestads IF, hur är läget?
– Jodå, hehe, förutom att jag har en smörgås i munnen så är det bra. Det är väldigt bra

Grebbestad har ju en lite annorlunda tränarekonstelation i år, med dig, Jonatan Hårenberg och Mikael Mattsson. Hur fungerar det med att inte närvara själv varje träning som huvudtränare tycker du
– Det är klart man önskar att man kunde vara med på varje träning. Men det är som det är och då får man köpa läget. Utifrån dessa förutsättningar har det fungerat bra tycker jag. Visst det optimala hade väl varit att jag hade kunnat vara med varje träning men det är bara att köpa.

Hur är läget med laget då, är ni redo för premiären?
– Ja, frågan är om man får ett svar som säger ja av någon tränare? Vi har två veckor kvar. Denna träningsveckan och nästa träningsvecka samt en träningsmatch nu till helgen. Då hoppas jag att dom sista bitarna faller på plats så vi är klara och redo när det väl smäller.

Hur tycker försäsongen varit så här långt träningsmässigt, tänker på träningsnärvaro och hinna med det du vill inför seriestarten
– Vi har ju tyvärr haft problemet med att vara något korta i truppen, åtminstone i början, vilket har gjort att det varit svårt att få till vissa taktiska övningar där man vill ha möjlighet att spela 11 mot 11. Och det har vi inte haft. Det finns ibland väldigt stora fördelar när du har hela laget där du kan jobba med helheten. Ända från målvakt upp till forward. Träna omställningar anfallsspel till försvar och försvar till anfall. Nu har vi inte kunnat det utan fått jobba med med en eller två lagdelar i taget. Men inte haft möjlighet med dem tredje lagdelen då.

Hur ser det ut med förvärv respektive nyförvärv?
– Från fjolåret har vi tappat Marcus Gerd, Eric Johansson, Edon Qeriqi, Aleksander Thörnqvist, Jakob Skoglund Olsson, Felix Kristoffersson, Anders Stenström, David Olsson, Martin Pettersson och Rickard Johansson.

- Ny till i år är: Jonatan Hårenberg (Oddevold), Meriton Mustafa (egna led), Mergim Berisha (Svane), Emeka Uche (Lysekil), Hugo Stenelind (Ed), Anton Henriksson (Örgryte) och Erik Andreasson (Munkedal)

Är du nöjd med din trupp eller hade du önskat något mer om du fick?
– Jag utgår hela tiden från den truppen man har och då är jag nöjd med den truppen. Sedan kan man alltid se på spelare utifrån som man tycker är bra och som man kunde ha nytta av. Jag försöka att inte tänka i dom banorna utan jag tänker här och nu! Det är dom spelarna vi har och dom är jag väldigt nöjd med.

Har du en tänkt start-11:a klar i ditt huvud?
– Ja, nu skall inte jag själv sitta här och svara på den delen utan det är vi tre tillsammans. Nu är det knappa två veckor kvar till premiären så stora delar av laget är väl klart men sedan finns det positioner där vi fortfarande funderar.

Om vi tar en titt på matcherna så här långt i år. Är du nöjd med vad laget presterat?
– Ja och nej. Vi har stunder i matcherna där vi spelar bra men har tyvärr inte riktigt fått till bra i både omställning från försvar till anfall och tvärtom, organiserat försvars och anfallsspel i 90 minuter. Vi har haft svårigheter att få ihop det bra under långa perioder utan det har varit perioder med bra och perioder med lite mindre bra. Men ju längre vi kommit har ändå perioderna med bra spel blivit längre och längre.

- Motståndsmässigt i matcherna har vi ju haft ett antal matcher där försvarsspelet inte ställs på så mycket prov. Tänker på matcherna mot bla Hamburgsund och Stångenäs. Där får vi försöka se till anfallsspelet och där har vi i stället lyckats göra många mål och då får vi inrikta oss på att analysera dom delarna i stället och vara nöjd med att oma till avslut och göra mål på dessa.

Vilken tycker du är bästa resp. sämsta träningsmatchen i år?
– Trollhättan BOIS tycker jag var en bra match om vi skall värdera helheten, dom är från en division lägre än oss. Det är en av dom bättre matcherna. Andra halvlek mor Spånga var inte speciellt bra. Vi har två halvlekar, en i respektive match, i Norge som inte var bra.

Närmast är det division 2 motstånd med Torslanda, det blir en bra värdemätare?
– Det är viktigt att möta lag från högre upp i divisionerna, jätteviktigt. Vi har inte haft så många matcher med det motståndet så det blir en bra värdemätare och förhoppningsvis en bra match i våra förberedelser inför premiären.

Hur ser det ut med eventuella skador och sjukdomar inför premiären?
– Vi har tyvärr några skador. Vi har Olle Kristoffersson som skadade knät mot Stångenäs, Mattias Svensson som opererat knät och även missat hela försäsongen. Dessa två missar premiären helt säkert. Sedan har vi Ulrik Karnström även det ett knä och ett frågetecken. För övrigt hoppas jag alla kan vara med. (

Hur ser det ut med lagets målsättning?
– Laget har inte sagt något resultatmål. Vi pratar hela tiden om att utvecklas varje träning och varje match. Och har vi hela tiden den ambitionen så kommer resultaten med. Men annars har vi inte i gruppen, spelare, ledare eller föreningen som sådan uttalat något sådant mål

Någon nyckelspelare i laget?
– Det finns ju flera. Det är klar att Markus Svensson är en viktig spelare. Lagkapten och centralt på mittfältet. Alla våra forwards är nyckelspelar om man kan uttrycka det så då det är avgörande att dom presterar och gör mål. Så jag skulle vilja säga att alla forwards då är nyckelspelare. Sedan är det klart att vår målvakt Jonatan Hårenberg har en bra säsong.

Karlstad hemma i premiären. Har du någon koll på dom?
– Jag har en del. Det är ett väldigt väldigt bra lag. Ett lag som har en hög ambitionsnivå, som vill klättra upp i seriesystemet. Om jag förstått rätt är dom inte nöjda med div 1 utan vill upp i superettan. Dom tillsätter resurser för att nå dit. Man kan uttala mål men det gäller att ha resurser för att baka upp detta med och vad jag förstår så gör Karlstad det med ledarteam, plocka in bra spelare så det är ett väldigt väldigt ra lag vi möter i premiären.

Karlstad har knappast varit någon drömmotståndare för Grebbestad. Har du fått någon information från Mikael Mattsson och Peter Svensson som varit med tidigare?
– Nej inte om tidigare matcher. Jag vet att det blev en storförlust förra året men inte jag vet inte hur matcherna varit. Nu är det en ny säsong med nya spelare så jag tror inte man kan dra för stora växlar på detta. Varje match är en ny match. Dom är ett bra lag och förändrar nog inte sin idé med att vara ett passningsskickligt lag som vill föra matcherna. Det förändrar dom nog inte tror jag.

Om du måste tippa matchen, hur kommer det att gå?
– Hahaha, jag vill ju helst inte tippa matcherna, jag tycker inte om det men om du kommer att tvinga mig tippar jag 2-1 till oss.

Vi tackar för pratstunden och hoppas på en trevlig seriepremiär.

2 dagar kvar: Seriepremiär, Karlstad BK hemma Seriepremiärdags – Grebbestad vinnare i 47,1 % av fallen sedan 2000.

Grattis Tobias! Lycka till och välkommen tillbaka om några år.

Div I Södra
2018-11-10 14:00

HUSQVARNA FF
3-2

Vapenvallen, Husqvarna
Inga matcher planerade.


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.