Lång intervju med Mathias Pettersson-Pohl

Mathias Pettersson-Pohl fortsätter som tränare för Grebbestad ännu en säsong men då Mathias skulle på semesterresa blev tiden allt för knapp för en intervju. Men nu är Mathias hemma igen och då passar vi på med en frågestund om den gångna säsongen. Om Råskinnet Broberg, fina sviter, storseger mot Trollhättan och Oddevold, DM-vinst...

Efter en utmärkt säsong för Grebbestad kom det inte som någon större överraskning: Du fortsätter som tränare?
- Ja, det känns bra. Som du var inne på så har vi haft ett väldigt bra år i år och jag ser utmaningen i att försöka utveckla grabbarna ytterligare ett steg under nästa år.

Var det någon gång tveksamt om du skulle fortsätta?
- Öhh, nej det var det väl egentligen inte.

Om man får vara lite nyfiken, fanns det andra lag med i bilden?
- Hehehe, inget konkret.

Vi stoppar upp lite och hoppar lite tillbaka i tiden, och då menar jag lite. Du är precis hemkommen från semesterresa med familjen. Vart har ni varit?
- Side i Turkiet

Hur var resan? Mycket sol och god mat?
- Precis, det var en jättebra resa. Mycket sol som du var inne på. Bra bad och god mat, så det var härligt.

Nöjda med strandlivet eller har ni varit iväg på sevärdheter med?
- Det var strandliv och poolliv som gällde för oss.

Då hoppar vi ännu längre tillbaka i tiden, till årets fotbollssäsong. Ni slutade på en fin fin tredje plats. Nöjd med lagets prestation?
- Ja det är jag. Vi hade som målsättning att komma bättre än fyra och det gjorde vi.

Om vi tittar tillbaka på säsongen, ni fick en kanonstart på serien och var länge obesegrade
- Ja. Vi startade bra men så fick vi en svacka och fick en dipp på några matcher.

4 vinster och 3 oavgjorda på första sju matcherna. Rättvist eller känner du att ni kunde haft ännu bättre utdelning? Tänker då bland annat på 3-3 mot Nordvärmland borta.
- 3-3 borta mot Nordvärmland grämer oss en del förstås. Vi ledde med 3-1 när det var ca en kvart kvar så det var lite synd att inte kunna hålla hela vägen. Karlstad hemma blev 0-0 och där hade vi några jättelägen i slutminuterna av matchen. Men det jämnar ut sig på en säsong och vi gjorde mål i slutminuterna mot Stenungsund, Tibro hemma och Karlslund borta så det jämnar ut sig.

Första förlusten kom mot blivande seriesegrarna FC Trollhättan, 0-2. Känsla efter match? Rättvist resultat?
- Rättvist var det inte. Jag tycker vi var bättre än Trollhättan rent spelmässigt och vi borde haft en ledning i paus. Vi borde bland annat haft en straff som domaren inte våga blåsa för (kan nämnas att man till och med på FCT's hemsida tyckte det var straff). Vi spelade oss även fram till några bra lägen. Dom fick in sina mål i slutet av matchen, runt 60:e minuten och 90:e. Det var ett resultat Trollhättan skulle vara nöjda med.

Efter Trollhättan kom två raka vinster men sedan gick det tyngre resultatmässigt bara två vinster på sju matcher där de andra fem var förluster. Hur kändes denna period?
- Det är klart att det var tungt. Man får ju ofta under en säsong en dipp men den blev lite lång för oss och vi hade varit med och fajtas om seriesegern om den varit kortare. Många uddamålsförluster som Uddevalla, Gauthiod, Lidköping, Karlstad. Vi hade helt enkelt inte det flytet där som vi hade i sedan under hösten

Du var lite inne på det tidigare: det är ju alltid kul att vara med och slåss om en serieseger, men den chansen försvann väl under denna period?
- Ja, det är klart. Men i takt med att vi gjorde bra resultat och Trollhättan gick knackigt och vi slog dom bla med 4-1 hemma. Så länge det finns en teoretisk chans vill man förstås försöka ta den.

Höstsäsongen öppnades med en förlust, Karlstad borta 2-3, men vi gjorde en riktigt bra match egentligen?
- Första halvleken så tog vi ledningen och höll uppe det hyfsat första kvarten. Sedan tog dom över och dom hade 3-1 i paus. I andra halvlek gjorde vi lite ändringar och fick utdelning (2-3-målet) och tryckte tillbaka dom totalt. Synd att vi inte fick med oss poäng vilket vi borde fått. Deras tränare ropade till sitt lag att det finns en planhalva till att spela på, det säger lite om matchen i andra halvlek.

Vad hände egentligen sedan? 9 vinster på avslutande tio matcherna?
- Det är bra. Vi kände väl lite mot Karlstad att vi spelade ut dom och då var dom inne i en fin svit. Vi har mycket boll i oss. Vi trodde på oss och det vi gör och satte spelet mycket bra under hösten.

Det var en fantastisk höst, varit med om något liknande tidigare, som spelare eller tränare?
- Det tror jag inte. Eller vänta nu...Kanske med Oddevold när vi gick upp i allsvenska -95. Säsongen liknade i alla fall vår höst.

Inför hösten hade jag en intervju med Peter Svensson. Vi blir trea sa han. Trodde du på det då? Vi låg väl sjua just då och åtta efter matchen mot Karlstad?
- Det stämmer. Vi låg åtta efter Karlstadsmatchen. Då var det tungt och träna hårdare och ha en stark tro på det man gör och det hade vi tycker jag.

Trots alla segrar var det svårt att klättra sista platserna men resultaten gick vår väg, inkl viktiga vinsten mot Uddevalla som vi då sedan passerade i tabell och vi blev trea.
- Precis. Dom andra lagen vann när vi vann så det var på håret och det var ju först i sista matchen vi kunde ta tredjeplatsen. Det var en härlig känsla

En fin säsong i serien. Men det är inte bara där vi presterat bra i år? DM-mästare med?
- Roligt. Och framför allt på det sättet vi gjorde det. Sista matcherna matcherna mot Oddevold och IFK Uddevalla, 4-0 resp 2-0. Vi gick igenom DM utan insläppt mål vilket är mycket starkt. Frågan är om det hänt tidigare?
-
Grymt fin seger i semifinalen mot Oddevold, 4-0, hur kändes det som gammal spelare i Oddevold?
- Det är klart att det alltid är roligt att vinna. Vi vill ju vinna varje match. Men det är som du säger, jag har spelat i Oddevold och känner mycket för klubben men Grebbestad är det som gäller nu och det var en seger i en semifinal vilket var kul.

Sedan i finalen mot IFK Uddevalla blev det vinst 2-0? Rättvis seger?
- Absolut. Det var en bra väl genomförd match av oss.

DM-segern ger oss en ny utmaning kommande år, kval till Svenska Cupen
- Precis och det skal bli kul.

Årets höjdpunkt enligt dig är?
- Det finns några stycken. Oddevoldsegern är en. Karlslund borta där vi avgjorde i slutminuten efter att ha legat under med 2-0. Det gjorde att vi hade en riktigt god hemresa. Så den matchen är ett härligt minne från säsongen. Trollhättan hemma 4-1. Dom kom hit som serieledare och vi spelade ut dom efter noter.

Största besvikelsen?
- IFK Uddevalla hemma var inte bra rent spelmässigt och dom gjorde mål sent i matchen och vann med 0-1. Där kom vi inte alls upp i nivå. Skövde AIK borta förlust med 5-2 var resultatmässigt illa.

Någon spelare som överraskat på dig under året?
- Leonard Pllana som gjort 17 mål var ju riktigt bra gjort. Det är många som gjort det bra som Jimmie Larsson, har inte missat en enda minut på träningar och har spelat samtliga seriematcher som ny i laget och han har gjort det riktigt bra. Sedan har Jontan Hårenberg i målet räddat oss i flera matcher.

Kan laget ta ytterligare kliv framåt?
- Det är jag helt övertygad om och det är en av anledningarna att jag bestämt mig för ett år till. Ja vill utveckla spelarna individuellt och som lag ytterligare ett steg.

Tidigt ännu men hur ser det ut med truppen tror du? För du behålla merparten (Leonard Pllana klar för Dalkurd)?
- Inte så mycket klart här ännu mig veterligen.

Har du framför önskemål om eventuella förstärkningar till sportchefen?
- Ja, det har jag gjort.

En fantastisk svit har ni fått till i år: Åtta raka segrar, 6 i serien plus 2 i DM, Fantastisk svit eller hur?
- En jättefin svit, helt otroligt

Under hösten drog våra motståndare på sig utvisningar mot hos i nästintill varje match kändes det som. Hur kommer det sig?
- Nej det har jag väl egentligen inte. Det är små marginaler. Vi var rappa i benen under hösten och det kan varit en anledning till att dom inte hängde med? Annars är det givetvis svårt att säga vad det beror på.

Själva fick vi bara 1 rött kort, Marcus ”Råskinnet” Broberg mot Oddevold i DM. Överraskad att det var han?
- Nej! Hehehe. Skämt o sido. Marcus är inte killen som tar röda kort. Vi är överlag ett snällt lag.

Årets skyttekung Leonard Pllana lämnar och spelar nästa år i Dalkurd. Vem gör målen nästa säsong?
- Det finns en del som har bra förutsättningar för att kunna axla Leonard Pllana där.

Då får vi tacka för pratstunden och så hoppas vi på en mycket trevlig avslutningsfest för säsongen 2015 (Intervjun gjordes samma dag som årsfesten)
- Tack Janne och tack för ett bra jobb i år.

Tack själv

Mattias Pettersson-Pohl Tränaren Mathias Pettersson-Pohl klar för 2016

Jobbet med Siljevi 2.0 går vidare, snart är all dränering runt och i planen klar. Bevattningsdammen är klar, ledningsdragning, spridar- och pumpinstallation pågår.
I slutet av denna vecka är nog det mesta klart. Bra jobbat, GML Sport och JLS Rör i Väst ! :)

Div II Norra Götaland
2020-06-24 19:00

LIDKÖPINGS FK
1-1

IP Framnäs, Lidköping
Distriktsmästerskap
2020-07-07 19:00
HENÅN-GILLEBY IF (b)
Tavlebordsvallen, Henån


 
Inga matcher för de andra lagen den närmaste veckan finns inlagda.