Nationalhjälten slog Siljevis publikrekord!

Solig julidag 1976: Drygt 3.200 personer finns på Siljevi för fotbollsmatch. Grebbestads IF hade sen några år en s.k. kändismatch varje sommar som lockade många intressanta profiler till planen, stor publik och ofta en god slant i klubbkassan. Den här dagen går till historien av flera skäl. Långt före sociala mediers intrång och informationsspridande lyckades GIF-staben under Bengt Mattssons och Anders Eklunds ledning på mindre än ett dygn nå ut med att Ingemar Stenmark och Stig Strand skulle medverka.

Siljevi blev gröttjockt med folk, matchen spelades och mina egna klaraste minnen är dessa:
Linjedomaren på släntsidan kunde knappt se sidlinjen för folk som trängdes nästan in på planen.
Några GIF-ledare fick ta en morfar i byxbaken och vänligt dra ut honom hängandes i det öppna fönstret intill dörren till övre klubbhuset. ”Jag skulle bara få autografer till mina barnbarn!” I omklädningsrummet satt två trötta och bleka skidåkare, som fått permis från sin korta militärtjänstgöring för att spela den här matchen. Som Stenmark och Strand vant sig vid uppmärksamhet tidigare hanterade de det hela lugnt, vilket vid senare samkväm i Charlottenlund följdes upp med att de som goda lumpare somnade innan maten.
Först blir ibland störst, det var den första riktigt stora publikfesten på Siljevi. (Eller var det holmalundkvalmatchen 1971?) Knappt tio år senare skulle konserter med Carola respektive Herreys dra fantastiska 10.000 besökare samt några tusen färre, men känslan från skidåkarbesöket är i gott minne. Det var ju faktiskt en fotbollsmatch som lockade, om än i något lågt tempo. Stenmarkfebern i Sverige under dessa år är nog fortfarande svårförklarlig, och då var det extra roligt att vi fick vara med om den här på vår hemmaplan.
Siljevis stab var gott tilltagen, och några som inte omnämnts i den här sviten glimtar var i full sysselsättning, som dåtida vaktmästaren Holger ”Lill-Hogge” Karlsson, nuvarande ordföranden Anders Eklund, ”Semesterlunkens” skapare Bengt Karlsson, GIF-kulturens värnare nr 1 på den tiden, Sverker Greby samt dennes mångsysslande bror Staffan som exempel. Det har skrivits flera gånger tidigare, faran att nämna några är att andra riskerar kännas eller känna sig bortglömda. Det är därför med den största aktning för allas insatser, nämnda eller ej, kontinuerliga eller tillfälliga, detta avrundas. Utan just varenda insats hade GIF inte kommit dit som föreningen befinner sig.
Alla vi andra till trots – Bengt Mattsson har såväl de senaste dryga sextio åren! som i den här historiebeskrivningen figurerat återkommande, och just återkommande är nog Bengts signum. Med en enträgenhet och egen lojalitet, som nog tillhör de mest kännetecknande dragen hos framgångsrika personer oavsett verksamhet eller uppgift, har Bengt funnits med eller strax bakom det allra mesta som har gällt Grebbestads IF och framför allt A-laget. Men också i alla de sammanhang som på olika sätt har bidragit till klubbens utåtriktade kontakter och inte minst till att ekonomin klarat balansera de satsningar föreningen gjort och fortfarande gör. Bengt Mattsson är utsedd till hedersordförande och kan sägas vara i grunden GIF´s riktiga hedersmedlem och kulturförstärkare.
Alla andra stora händelser och verksamheter som passerat under den tidsperiod skrivningarna handlar om kan i en del fall räcka till en egen historia, som alla fester och konserter i Lunden under sjuttio- och åttiotalen, som hur ungdomslagen fungerar eller andra viktiga områden inom Grebbestads IF. Andra har skrivit om sina upplevelser, fler kommer säkert att följa upp och alla har vi några händelser eller episoder som berör oss…och alla som får leva och ha hälsan får nya sådana att begrunda.
Historierna har rört sig i tid fram till ungefär 1984. Just det året drog då sjuårige Zacharias Malmqvist på sig ett par små fotbollsskor och började i GIF´s yngsta åldersgrupp. Zacharias skulle komma att beröra mycket med sitt fotbollsspelande. Men det är en annan historia…längre fram…

Bengt Mattsson Anders Eklund Bengt Karlsson Sverker Greby Staffan Greby Holger Karlsson Zacharias Malmqvist 2:a i tredje divisionen – och nästan full pott mot Gais!

Mot ettan: hade varit något. Tyvärr så är ju inte Jimmie kvar dock.

Kval till division I
2019-10-26 15:00