2:a i tredje divisionen – och nästan full pott mot Gais!

Grebbestads IF – Gais 3-1. April 1982. Solen sken över Siljevi både från himlen och från storpublik och supporters när praktskrällen var ett faktum. Nej…inte från gaisarnas tillresta klack, som lackade ur ganska rejält när de grönsvarta gick på pumpen. Helt överraskande!

Gais – Grebbestads IF 0-0. Total dominans från hemmalaget i returen på Nya Ullevi men delad poäng. ”Lasse Målvakt” Andersson gjorde kanske sitt livs match och höll tätt bakom ett lag som inte gav bort en boll i onödan. Taktiken lyckades och sensationen var ett faktum. Tidningarna var fulla av kommentarer från matchen som väckte stor uppmärksamhet i västsverige. GIF var hetare som lag och förening än någon gång tidigare den här säsongen. Ledarteamet Bengt Mattsson och Hasse Samuelsson lyckades svetsa samman ett mycket starkt lag, som hade flytet att i stort sett slippa skador. Liksom de närmast föregående åren genomfördes ett veckolångt läger innan seriestart, detta år i Bulgarien. Lägret blev mycket lyckat, och det gjorde nog sitt till att stämningen i truppen blev så bra.
När tabellen summerades var Grebbestads IF tvåa efter det Gais som ändå samlade poäng nog att vinna före ”feskarna”.
Med Sten Pålsson och Ronnie Brorsson tillbaka i klubben, nye Staffan Martindahl från Strömstad som färgklick och stämningshöjare, med det ramstarka mittförsvaret Hellman och Joelsson, ja hela laget Lars Andersson, Martin Aronsson, Ingemar Johansson, Örjan Plate, Thomas ”Smirre” Engström, bröderna Bosse och Sven-Erik ”Svea” Ohlsson, Benny Svensson samt Peter Malm som var de som spelade merparten av matcherna, genomförde föreningen sitt absolut bästa fotbollsår. Det var ett lag med enormt självförtroende som i match efter match klarade både poäng, imponerande spel och att skapa en stämning som smittade hela fotbollsbohuslän.
Säsongen kan sägas bli kulmen på en lång och spännande vandring från det gäng som drog igång fotbollen igen på 50-talet till det lag som verkligen satte Grebbestads Idrottsförening på fotbollskartan

Efter det året lyckades GIF under ett antal år hålla sin div 3-status intakt. Det kan egentligen kännas vara en större bedrift än att nå en enskild topplacering, att klara skapa en kultur som förening på den relativt höga nivån, med de i grunden ganska torftiga förutsättningarna. Att år efter år fortsätta skapa förutsättningar att hävda sig här är mycket, mycket starkt. Och vi har ju faktiskt inte sett något slut ännu…

Det här kan få runda av ett försök att med några bedömt viktiga inslag beskriva hur Grebbestads IF´s starka fotbollskultur kan ha skapats. Många, många andra inslag har förstås också stor betydelse för kulturskapandet. Läsare som var med under de åren har säkert andra tolkningar som skulle vara intressant att få ta del av.
Ett litet tillägg med ett speciellt minne kommer som avslutning om några dagar.

Lars Andersson Bengt Mattsson Roy-Arne Hellman Benny Svensson Sten Pålsson Martin Aronsson Ronnie Brorsson Thomas Engström Peter Joelsson Ingemar Johansson Peter Malm Peter Malm Staffan Martindahl Bo Olsson Sven-Erik Olsson Örjan Plate Hasse Samuelsson Nationalhjälten slog Siljevis publikrekord! Webbens kulturskapare tog in GIF i nya tiden

Grattis Anton! Visserligen en viktig kugge i Grebbestad men i minst division 1 hör dina fotbollskunskaper hemma.

2020-02-14 19:30

IFK UDDEVALLA