Högre seriespel – kulturskapande via learning by doing

Åren från 1978 och framåt fick föreningens styrelse ett förändrat arbetsinnehåll jämfört med tidigare. Inför varje säsong skulle en trupp eller ett lag som kunde hävda sig i tredje högsta serien vaskas fram. Det kostade mera att spela och träna än tidigare, med ökad träningsvolym, längre resor till matcher och också längre spelarresor till och från träningar.

Lilla Grebbestad klarade inte, lika lite som andra lag, vara självförsörjande på spelare. Med starka ungdomskullar så där vart tionde år blev det förstås för magert. Föreningarna i den närmaste trakten hade enskilt duktiga spelare som gick till GIF, ibland glatt påhejade hemifrån och ibland med hårda ord om överdrivet värvande. Det blev lite längre resor för killar från Smögen, Hunnebostrand, Lysekil, Uddevalla och Göteborg med flera orter.
Div 3 var riktigt bra spelnivå då. Ovanför fanns Allsvenskan och två div 2-serier, där det handlade om totalt cirka 40 lag. Det var både imponerande och uppmärksammat från olika håll att hålla laget kvar så högt upp.
Tack vare det fick Grebbestad ett mera utbrett publikunderlag också. När spelare åkte från hemorten till Siljevi för hemmamatch följde ofta många med. GIF fick en bredare publik, och förmodligen en starkare position i mellersta Bohuslän som nog än idag är en styrka.
Grebbestads IF byggde under sin första långa div 3-sejour, drygt tio år, upp en kultur som inte kan skapas på annat sätt än att delta.
Spelare kom till och lämnade GIF i en snabbare takt än tidigare. Träning och spel krävde mera tid med längre resor, och det var kanske tre år som gällde. Sedan kunde man spela i sin hemmaklubb igen.
Det skapade en hel del diskussioner, att spelare utifrån tog platser i laget och hemmakillarna riskerade hamna utanför. Men diskussionerna grundade sig nog mest på att intresset för fotbollen i Grebbestad med närmaste omgivning var riktigt stort, och att fotbollen och dess olika konsekvenser berörde många fler än man kanske tänkte på i klubben.
Och intresse brukar leda till att något spännande kan hända. Det gjorde så även i Grebbestads IF, klubben fick nya ledare. Ledare som ville ta sig an sina barns och deras kompisars fotbollsspelande…

”Föräldraledarna” börjar Grebbestads IF´s debut i nationella seriesystemet

Grattis till avancemang i DM efter 4-1 mot Henån/Gilleby i kvarten.

Distriktsmästerskap
2020-07-07 19:00