Grebbestads IF´s debut i nationella seriesystemet

Vi har belyst tränarna som ansvarade för GIF´s marsch från div 5 till att bli ett stabilt div 3-lag. Debutåret i trean var ju 1978. Med två raka seriesegrar gick GIF in i nationella seriespelet, alltså ett snäpp över distriktsseriespelet för första gången. Nu märktes nivåskillnaderna av. Ett uppstickargäng som helt saknade motståndarnas erfarenheter fick det kämpigt

Inledningsmatcherna var inga skönhetsupplevelser, det blev mycket att försvara sig och satsa på långbollar. Efterhand började dock spelet bli lite stabilare, och via en sensationell derbyseger mot Oddevold inför storpublik på Siljevi tog giffarna för sig mera handfast.
Varje match kändes verkligen som en enskild tävling för laget, det handlade nog mycket om att växa in i en större kostym. De flesta lagen kom från göteborgstrakten, och det fanns gott om rutinerade elitspelare som varvat ner några serier. GIF var långt från deras kyla och erfarenheter, men det kompenserades nog mest av en enorm inställning. Det handlade inte så mycket om att spelarna var dåliga, det skulle visa sig med åren. Det saknades erfarenheter av tempot, och allt annat som började krävas av spelare och ledare, taktiskt och också rent materiellt. Antalet samlingar under ett år blev fler och ofta längre. Det blev mycket nytt på en gång.
En viktig spelare anslöt till GIF under hösten 1977, nämligen Bengt ”Sotis” Johansson. ”Sotis” hade spelat med Oddevold i trean, liksom Sten Silvstrand. Med ”Sotis” vinnarinställning och serierutin som tillskott fick laget nog det självförtroende som krävdes. Det kändes som det växte hela säsongen ut.
Ett mycket starkt stöd från norra Bohusläns fotbollsintresserade hjälpte säkert till. Varje gång GIF spelade kom publiken, matcherna fick stort uppslag i lokalpressen. Stora artiklar i Bohusläningen var inte ovanliga, även om uddevallalagen Oddevold och IFK i samma serie fick mera utrymme. Det var kort sagt stort intresse och uppmärksamhet för div 3-fotboll. GIF hade ju kvalat in till Bohusläns högsta spelnivå det här året.
Den målsättning klubben slöt upp kring knappt tre år tidigare var uppfylld, och Grebbestads IF lyckades hålla sig kvar. Det skulle visa sig bli i många år…

Bengt Johansson Sten Silvstrand Högre seriespel – kulturskapande via learning by doing Tränaren som pratade tyst – och kompisen vår störste spelare

Ont i halsen i dag!
Ensam hejarklack i går på Skarsjövallen!
Ni får ordna en hejarklack med ledare även till bortamatcherna.
Lycka till i resten av serien!
Mvh Jonas

Div I Södra