Tipset: Slumpen ett karaktärsdrag….

På Lördag avgörs det. Då kan Grebbestads IF titulera sig Seriesegrare och stolt nykomling i division 3 Nordvästra Götaland. Välförtjänt? Naturligtvis. Väntat? Absolut.

Det krävdes inte speciellt många träningsmatcher för att konstatera att föreningen hade att göra med en synnerligen begåvad skara ungdomar som skulle bära lagets färger den kommande säsongen. Många hade inför året slängt iväg åtskilliga frågetecken om truppen. Väger dom för lätt? Är dom mogna för seniorfotboll? Är inte truppen för tunn? Ett efter ett sträcktes frågetecknen ut lika obarmhärtigt och hänsynslöst som en ryggrad i de medeltida häxjakterna. Försäsongen summerades till 9vinster och 1 förlust. Målskillnad 42-11!!
Den stora skillnaden mot tidigare upplagor, var och är, bredden och mångfalden i spelet. Laget anfaller på många fler fronter nu och är mycket svårare att ta bollen ifrån. Och vi vet ju vem som bestämmer på planen – den som har bollen. Man kan aldrig nog understryka vikten av att ha tekniska bollskickliga spelare med god speluppfattningsförmåga i ett lag. Och nu har en del insektsben meijat färdigt tillsvidare, och rätt många tuvor är borta på Siljevi, och då är det lättare att få harmoni i både spel och lag.

Harmoni var också det som behövdes efter den rätt tröga seriestarten ( perfekt illustrerat av Jan Svensson. Läs: Sanslös form ger bra läge för GIF). Karaktärsspelare som inte enbart ser till egot utan underordnar sig för lagets bästa. Spelare som tränar på och gör sitt bästa på träning likväl som på match. Spelare som värmer upp en kall avbytarbänk åt en lagkamrat som kommer och vill sätta sig efter 80 minuters hårt kämpande. Lätt att säga – svårare att genomföra. Jag hoppas att föreningen tar med sig detta vid varje nyrekrytering i fortsättningen, och ser till att rätt typ av spelare anländer. Annars kan det gå fort utför.

Fort utför har det också gott för Skärhamns IK. Inte bara i seriesystemet de senaste åren utan även i tabellen de senaste veckorna. Laget är inne i en formsvacka Delux och frågan som lyder är:
- Är spelarna beredda att följa skutan till botten likt Karl Stranne i Evert Taubes underbara visa? För det är nämligen det som behövs för att vända denna trend, spelare som är beredda att förlora för föreningen, alltså underförstått, vågar gå ut för att vinna med risk att förlora. Men rakryggad efteråt kunna säga att jag gjorde mitt bästa.
Nu möter man Viken på bortaplan i årets viktigaste 6-poängsmatch. Ett Viken som har gått oerhört dåligt, men som på dom två senaste har tagit 4 poäng. Och tur är väl det för annars hade man kunnat rikta in sig på division 5 spel nästa säsong. Laget har ju den klart sämsta målskillnaden i den tokjämna bottenstriden, och med vetskapen om att Vallen kommer vinna mot Högsäter i den kommande omgången, så har inte Viken råd med något poängtapp alls för att inte sätta sig i alltför prekär situation. Man vet ju också att Skärhamn avslutar mycket tufft med dubbelmöte mot Svarteborg och Stångenäs, så det är ju ett ypperligt läge att ta sig förbi och sedan ro skutan iland.

Min känsla inför matchen är att bortalaget kommer be chauffören att parkera bussen framför bortamålet och sedan förlita sig på att Erik Ohlsson i målet gör en ny stormatch. Min känsla är också att det inte kommer att funka. Ni vet ju hur envisa busschaufförer kan vara.
Så jag kommer lägga min veckopeng på att Viken plockar 3 poäng…… nej förresten Skärhamn vinner nog, eller…..äh faan jag har inte en aning. Men en sak vet jag och det är att det inte är slumpen som kommer avgöra, utan 3 poäng kommer gå till det laget med bäst karaktärspelare. Se på Grebbestad IF. Dom vinner! Även imorgon.

Grattis till DM-final mot IFK Uddevalla efter seger 1-0 mot Stenungsunds IF i kvällens semifinal !!

Distriktsmästerskap
Idag 18:45