Tipset: Born to run

"Well run till we drop, baby well never go back"

Ja, jag vet att det är poesi och kultur på en sådan nivå att till och med Björn Ranelid blir fuktig på läpparna. Båda två - i ansiktet alltså. Men den här texten ska handla om "Born to run" som är titeln på Chrisopher Mcdougalls hyllningsepos till löpning i allmänhet och barfotalöpning i synnerhet.

En fantastisk bok som tar oss med på en resa genom det kaktustaggiga Mexiko där det skygga indianfolket tarahumara har sin hemvist. Folket är känt för sin förmåga att springa 10-tals mil bland vassa klippor och branta stup på tunna sandaler utan minsta tendens till utmattning eller för den delen skador eller förslitningar.
Sökandet efter tarahumaras hemlighet kastar författaren in i en händelsekedja som leder fram till en 80-kilometers vansinnestävling mellan tarahumara och den amerikanska ultralöpningens elit. Men på resans gång får vi också presenterat en tes som hävdar att långdistanslöpningen har varit den viktigaste drivmotorn i den mänskliga evolutionen.

Sensmoralen är att löpning inte bara är kul (läs glädjerus) utan också fundamentalt för vår överlevnad - både kroppsligt och själsligt. Detta är dock något som har gått spelarna i IF Viken förbi, därför kommer Stångenäs AIS att behålla sitt försprång i serietabellen och springa ifrån på hemmaplan till vackra 1.55 ggr insatsen.

IF Vikens 1-10 i dubbelmötet med Grebbestad IF säger inte bara klasskillnad, utan också att vi har att göra med ett lag som måste byta batterimärke från IKEA till Duracell. Även om uttrycket "vilja slår klass" har reviderats de senaste åren när fotbollen förändrats från kämpa och kraft till teknisk och snabb, så finns det ändå en naturlag som lyder - springer du inte, så vinner du inte. I all modern fotboll är det grundläggande att löpa för att öppna upp ytor, stänga ytor, dra isär, trycka ihop, ge understöd m.m. I dagsläget saknar Viken allt detta, och lite till. Att då komma till Husqvarna arena och möta hittills obesegrade serieledarna Stångenäs känns som att stå på startlinjen i Leadville 100 otränad, överviktig och med en enorm baksmälla. Schack Matt!

Stångenäs då? Jo, när alla gick och väntade på första förlusten i det tuffa dubbelmötet mot Kungshamn visade tränare Sven Erik Ohlsson fingertoppskänsla och manifesterade hem 6 sylvassa pinnar i lagets två bästa matcher för året.
- Okej att gå till sommarvila då? citat Abbe
- Nää, synd nu när vi har kommit igång med spelet ordentligt. slutcitat Svea
Så svarar en riktig vinnare och analytiker.
Vårmötet dessa lag emellan slutade 1-2, och om jag ska tippa slutresultatet nu så skulle jag kunna tänka mig något liknande…. 12-0.
Nästan samma, men ändå inte…

/ Vad är det som är en mil långt och luktar räka? Svar: nelimjejt

Slut, 1-0 till Åmål.

Igår 14:00