Tipset: Dalslandsderby

Klockan 19.00 ikväll kliver 22 adrenalinstinna dalslänningar ut på konstgräsplanen i Åmål för att genomlida årets första dalslandsderby - Viken mot Ed. Kvar i omklädningsrummet lämnas kläder, personliga tillhörigheter och allt vad ett civiliserat omdöme heter – nu ska det krigas om 3 poäng.

Viken kommer från en 2-4 vinst borta mot Kungshamn i premiären. Detta efter att ha legat under med 2-0 i halvlek, men lyckats vända matchen på 3!! snabba minuter i början av andra halvan. Detta efter två fasta situationer (en hörna och en straff) och ett spelmål. Spiken i kistan sattes i 75 min, i en kontring satte Tomas Sääf kyligt 2-4 i bortre gaveln.
Vid första anblicken kan detta se mycket bra ut men det ska tilläggas att Kungshamn förde hela första halvlek och borde ha knutit ihop säcken där vid flertalet tillfällen. Oskärpa där förstörde den kvällen för KIF. Dessutom var det Vikens förmåga, eller Kungshamns oförmåga, att utnyttja sina lägen som föll avgörandet – Viken hade 5! chanser på hela matchen och satte 4 av dessa. Grattis!!

Ed då, ja detta Ed som hade båda fötterna i division 5 efter fjolårets våromgång. 3 poäng och toksist i tabellen och inte den mest trogne skogshuggaren i föreningen trodde då laget skulle klara sig kvar. Men när strecket drogs efter sista omgången så befann sig Ed mirakulöst på 25 poäng och förnyat kontrakt. Skål, och årtusendets fest på Bergslätts IP.
Den stora anledningen till den prestationen heter Almir Aldzic och Pontus Johannesson. Ni vet hur otroligt effektivt man kan låsa upp en motståndare på ett schackbräde med hjälp av två springare, men med bara en är man helt uddlös. På vårkanten fick Pontus klara sig utan Almir, och blev då för ensam i det offensiva spelet, men när Almir anlände till trupperna skapades mer dynamik och resultaten kom på löpande band.

I premiären mötte Ed seriefavoriten Stångenäs på hemmaplan, och fick med sig 1 poäng från det mötet. Man låg under med 0-2, men likt föregående säsong, gav man sig inte utan kämpade till sig en kvittering i sjunde!! övertidsminuten. Det som ska nämnas är att Ed förde matchen, och borde ha tagit ledningen, fram till 25 min när Almir avgick skadad (ansiktet) och inte kunde medverka mer. Efter det tappade Ed initiativet och SAIS tog över taktpinnen.

Ikväll är det dock klart att Almir är tillbaka och att truppen förövrigt är intakt. Plus. Jag tror att Ed kommer äta upp Viken ikväll, kunnandet finns och när nu matchen spelas på konstgräs gynnar det bara det bättre laget. Spelbolagen har Viken som favorit här, och det tycker jag är helt fel.
Gör som jag hugg in på Ed till 2.35ggr insatsen. Lycka till!

/ 1-3

Slut, 1-0 till Åmål.